Megkezdődött az érettségi


2012-05-07 12:53:49  | cikk: mo  | 


Megkezdődött az érettségi főképe
A harminc osztály 776 tanulója épphogy csak elballagott, még élesen emlékeznek a családtagok, barátok, ismerősök öleléseire, jókívánságaira, s most ezzel a többlettel magukban, ma délelőtt már számot is kellett adniuk tudásukról.
A 2012-es érettségi Veszprém megyében 41 vizsgahelyszínen kezdődött meg ma reggel nyolc órától, összesen 4149 diák számára. A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye szerint a vizsgázók száma 7 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott azt közölte, a megyében idén emelt szintű érettségi vizsgára 3262 diák jelentkezett, ez a tavalyi évhez képest közel 18 százalékos növekedést jelent. Közülük legtöbben angol nyelvből, történelemből, biológiából és matematikából tesznek majd emelt szintű vizsgát. Az érettségi a magyar nyelv és irodalommal kezdődött ma reggel. A Petőfi Sándor Gimnáziumban három osztályban 82 diák érettségizik közép-és emelt szinten. A középszintű írásbeli – szokás szerint – 240 percig tart, ezalatt két feladatlapot kell megoldani, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását. Az emelt szintű írásbeli vizsga szintén 240 perces, az írásbeli nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze – adott tájékoztatást Huszár Endre igazgató.
A középszintű magyar érettségin szövegértési feladatnak az 1988-as Nemzeti olvasókönyv című mű könyvismertetőjének részletét kapták a vizsgázók. Az összehasonlító elemzésben Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatát - A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel című részletet - kellett a tanulóknak értelmezniük. Az érveléses feladat vitaindító idézete Camus Pestis című művéből való. Ez utóbbi feladatnál irodalmi példák segítségével kellett érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen. A műelemzés tekintetében Arany János egy kései balladáját választhatták a vizsgázók. A Tetemre hívás című alkotással kapcsolatban Huszár Endre megjegyezte, talán váratlan, hogy egy ballada szerepel az érettségin, mégis ez tűnt a legkönnyebb feladatnak, hiszen az évek során több Arany-balladával találkozhattak a tanulók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!