Különleges koncert a Bartókban


2012-05-07 06:45:26  | cikk: Tóth Tamara  | 


Különleges koncert a Bartókban főképe
Tóth Judit, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűművész tanára és Balaskó Mária, a váci intézmény zongoraművész tanára valamint Horváth Bence, a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar bőgőművésze adott különleges zenevirtuózokat felvonultató koncertet a Bartók Béla Zeneiskola dísztermében. A megjelent zenebarátokat Hetyei József igazgató köszöntötte. A mai koncerttel az iskola egy már régóta dédelgetett álma valósult meg, hiszen a híres művészeknek pápai kötődésük is van. Tóth Judit és Horváth Bence a Bartók Béla Zeneiskola növendékei voltak, Khell Zoltán és Némethné Farkas Nóra tanároknál tanultak. Balaskó Mária pedig Horváth Bence felesége. Horváth Bence szívesen gondol vissza a pápai éveire. A zeneiskola egykor az Esterházy-kastélyban működött, Horváth Bence csellózni például a toronyban tanult meg. Erre már akkor is nagyon büszke volt, saját bevallása szerint. 
- Kiváltságnak éreztem, hogy nekünk adatott meg a toronyszoba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a templomra, a templom háta mögött lévő parkra. Ez nagyon nagy élményem Pápával kapcsolatban, a másik lényeges emlékem pedig arról a napról szól, amikor először vihettem haza a csellót. Akkor még Némethné Farkas Nóra tanárnő úgy tanított minket, hogy első három hónapban nem lehetett használni a csellót otthon, mindig mentünk az iskolába gyakorolni és ott is volt behangolva a cselló. Amikor megkaptam, leültem otthon a zongorához megnézni, hogy hova kell tekerni, abban a pillanatban elszakadt a húr - mesélte nevetve felejthetetlen élményeit a művész. Horváth Bence három fiútestvér mellett nőtt fel zeneszerető és -értő családban, már fiatal korában eldőlt, hogy zenész lesz. Általános iskola nyolcadik osztályig tanult csellózni Pápán, a Bartók Béla Zeneiskolában, középiskolai évei alatt azonban szép lassan a csellót felváltotta a nagybőgő. Hatéves fia csellózni tanul, és úgy véli, nagyon fontos a korai zenei tanulás, hiszen fia korosztályán azt látja, aki már kisgyermekként elkezdett zenét tanulni, sokkal aktívabb, fejlettebb képességű gyerek lett.
A koncert Vivaldi A-moll szonátájával kezdődött, majd Rachmanyinov Vocalise-ja hangzott fel Horváth Bence tolmácsolásában, zongorán Balaskó Mária kísérte. César Franck különleges A-dúr szonátáját Tóth Judit és Balaskó Mária keltette életre hegedűn és zongorán, végül a koncert Haydn G-dúr /Zigeuner/ triójával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!