Sikeres volt a víz projekt a Munkácsyban


2012-05-03 21:40:13  | cikk: Babos Petra  | 


Sikeres volt a víz projekt a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskolában április 16-án kezdődött az a háromhetes TÁMOP projekt, melynek témája a víz és annak védelme volt. A projektzáró rendezvényt ma délután tartották, amikor is a résztvevő nyolcadik osztályosok beszámoltak a három hét alatt szerzett tapasztalataikról.
Dóczyné Turbók Julianna, a természettudományi munkaközösség vezetője, szervező tanár elmondta, gyorsan, szinte észrevétlenül telt el ez az idő, hiszen szorgalmas munkával teli, tartalmas napokat hagytak maguk mögött a tanulók, időt és fáradságot nem kímélve.
- Úgy gondolom, joggal mondhatjuk azt, hogy az itt jelenlevők, ha csak néhányan is, de egy kicsit környezettudatosabban gondolkodnak a harmadik hét végére. Ha nagyobb felelősséget éreznek hatalmas vízkészletünk életet adó 0,08 százaléka iránt, ha jobban spórolnak az édesvíz-készlettel, óvják a minőségét, akkor már nem dolgoztunk hiába. „ A Föld nem a miénk, csak kölcsönkaptuk utódainktól”- idézte a mondást a tanárnő. Az elmúlt hetekben mindhárom nyolcadik osztályban földrajz, matematika, kémia, fizika, technika, rajz, magyar és történelem órákon foglalkoztak az életet adó vízzel. Földrajz órán például megismerkedtek a csapadék keletkezésével, szó esett a felszín alatti és a felszíni vizeinkről is. Matematika órán vízzel kapcsolatos adatokat gyűjtöttek, a vízfogyasztásról, az ásványvizek összetételéről tanultak, kémia órán vízzel kapcsolatos kísérleteket végeztek. A technika és a rajzóra is izgalmasan telt, hiszen vízikerék makettet készítettek az ügyes kezű diákok. Történelem órán a Tapolca patak és a pápai vízi malmok helytörténeti jelenőségével foglalkoztak, majd magyar órán „vizes” verseket gyűjtöttek össze. Az évfolyam egy része tanul angol nyelvet, szókincsük bővítésére vízzel kapcsolatos kifejezéseket tanultak meg. Biológia órán beszéltek a magzatvíz jelentőségéről, vízminősítést végeztek a Bakonyérnél, mindezen eredményeket az Öko faliújságra ki is tették. Természetesen a tanórán kívüli tevékenységek is a vízzel kapcsolatosak voltak, hiszen a víztoronyba és a tanösvényre is ellátogattak az osztályok.
A projektzáró rendezvényen a fizika és a kémia világából néhány izgalmas és látványos vízzel kapcsolatos kísérletet láthattak a nyolcadikosok és a meghívott hetedik osztályosok, meghallgatták az elmúlt hetek munkájából készített beszámolókat, melyeket a víztoronyban, a tapolcafői tanösvényen, a vízi malmoknál készült fotókkal illusztráltak a diákok.
A projekt idejére fotópályázatot is hirdettek, melynek díjkiosztóját is a projektzárón tartották.
A Fókuszban a víz természet-fotópályázat díjazottjai: 1. helyezett: Fülöp Nikolett 8.n
2. helyezett: Varga Rebeka 6.n
3. helyezett: Kovács Anna 7.a
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!