Háború és pénz - Lüszisztraté szerint ez nem csak a férfiak dolga


2012-04-28 21:20:25  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Háború és pénz - Lüszisztraté szerint ez nem csak a férfiak dolga főképe
A Szó és Kép Színpad negyedik produkcióját, egy igazi, klasszikus, erotikus, görög vígjáték premierjét ma este 19 órától láthatta a kultúrabarát közönség. A nem mindennapi, negyven perces produkciót igazán eredeti miliőbe álmodott pódium emelte a csúcsra, a Kékfestő Múzeum padlásán kelt életre Arisztophanész Lüszisztratéja.
Csukárdi Sándor rendező kérdésünkre elmondta, még türrös diákként fogadta meg, hogy egyszer ezt a darabot ő is elő fogja adni.
- Még nagyon régen, mikor a Türr Diákszínpad működött Németh Ervin vezetésével, az évfolyamtársaim készítették és vitték színpadra ezt a darabot, amit akkor láttam egyébként először. Akkor már megfogant bennem, hogy én ezt szeretném egyszer megcsinálni, de máshogy. Ugye egy diákszínpad egyértelműen nem tudja azt az igazi mély erotikát és szenvedélyt kihozni belőle - hozzáteszem, nem is lehet elvárni gyerekektől -, ami a darab alapja. Engem viszont ez a darab már akkor megfogott. Több vidéki színjátszó csoport előadásában is láttam és mindig az fogalmazódott meg bennem, hogy nem igazán így kéne előadni - mondta a rendező, aki különleges ötletekkel fűszerezte az amúgy is pikáns hangvételű előadást.
Csukárdi Sándor elmondta, a célja az volt, hogy a szöveg ne vigye el a darabot, inkább a szöveg és a játék együtt építse fel a mondanivalót.
Arisztophanész rengeteget foglalkozott a béke és a háború gondolatával, s mint ahogy ebben a darabban is, műveiben mindig ötletesen, humorosan oldotta meg a nehéz, komoly kérdéseket felvető problémákat. A Lüszisztraté egy vérbeli szatíra, mégis kiérződnek belőle olyan filozófiai kérdések, mint: mi a szerepe a nőnek és a férfinak az élet színpadán, milyen kérdésekben van jogosultsága a nőnek dönteni. Háború, pénz, ez tényleg csak a férfiak dolga? A nők Lüszisztraté vezetésével úgy döntenek, kezükbe veszik az irányítást a béke érdekében. Az ellenséges államok asszonyai összefognak és esküt tesznek, hogy nem engedik be addig ágyaikba a férfiakat, míg egész Hellász ki nem békül. Az önmegtartóztatás azonban a nőknek is nagy gondot okoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!