Tardoskeddiek Tapolcafőn


2012-04-27 22:23:34  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tardoskeddiek Tapolcafőn  főképe
A szlovákiai Tardoskeddről érkeztek vendégek ma Tapolcafőre a Kertbarát Kör Egyesület tagjainak meghívására. A mai találkozás egy hosszú távú és gyümölcsöző barátság kiindulópontja lehet. A Tardoskeddi Kulturális Egyesület tagjai a nap folyamán megtekintették az Esterházy-kastélyt, a Kékfestő Múzeumot valamint a Várkertfürdő gyógyvízét is letesztelték. A délután során a kertbarátok megmutatták a delegációnak a Tapolcafői Forrás Tanösvényt. A kertbarátok az alkalomra egy külön képeslapot is készítettek. A Tanösvény után a Művelődési Házban a Tapolcafői Forrás Népdalkör bakonyi népdalcsokorral köszöntötte a tardoskeddieket, végül a kellemesen eltöltött napot közös vacsorával és egy borospohár mellett beszélgetéssel zárták.
- A tardoskeddiekkel ismerkedve engem rendkívül meghatott és ámulatba ejtett, hogy ez a határon túl rekedt közösség az évek alatt mi mindent megtett magyarsága megőrzése érdekében. Őrzik hagyományaikat, ápolják a kultúrájukat és megőrizték az anyanyelvüket, tudván, hogy az anyanyelv megmaradása milyen fontos, általa maradhat fenn a szellemi kultúra és általa továbbélnek a hagyományok. Ezt a gyerekeikbe is igyekeznek belenevelni - mondta Bali Istvánné, a Tapolcafői Kertbarát Kör Egyesület tagja.
A kapcsolat egy tapolcafői kertbarát, Kiss Ernőné Marika nevéhez fűződik, aki már több éve barátságot ápol a tardoskeddi Fekete Lászlóval. A jövőre nézve Bali Istvánné elmondta, reméli, hamarosan a tapolcafőiek is ellátogathatnak majd Tardoskeddre.
Tardoskedd egy szlovákiai nagyközség, Komáromtól 45 kilométerre, északnyugatra található az érsekújvári járásban. Az 5400 főt számláló, nyolcvan százalékban magyarlakta település a hagyományait, kultúráját rendkívül széles skálán őrzi nap, mint nap. Bere Mihály kérdésünkre elmondta, a községben működik egy kulturális egyesület, amely magába foglal népdalkörösöket, férfit és nőit, valamint két citerazenekart is.
- Minden nagyon jó itt, a nap süt, a vendéglátás kitűnő, sokat ettünk, ittunk, gyönyörű környezetben vagyunk. Ha így folytatjuk, akkor lehet, hogy haza se megyünk - mondta nevetve a Tardoskeddről érkezett Bere Mihály.
A tardoskeddiek is bizakodóan tekintenek a jövőre. Bere Mihály úgy véli, az élet a kapcsolatokról szól. Mint mondta, jelenleg az ember uralja a Földet, melynek az alapja a kapcsolat, a kapcsolatrendszerek. Ha ez megszűnik, talán az emberi faj uralma is megszűnik a bolygón.
- Az emberek közti kapcsolatok adják az élet értelmét. Legyen az szűkebb kapcsolat, párkapcsolat vagy bővebb csoportok közötti kapcsolat. Azokat, akik itt ma minket fogadtak, én nem ismertem eddig, de úgy érzem, hogy mindazok, akik itt körülöttünk vannak, mintha testvéreink, rokonaink, barátaink lennének - fogalmazott Bere Mihály.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!