Bárándy Gergely a parlamenti demokráciáról és az alkotmányozásról


2012-04-26 19:59:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Bárándy Gergely a parlamenti demokráciáról és az alkotmányozásról főképe
Dr. Bárándy Gergely ügyvéd, az MSZP országgyűlési képviselője volt a Petőfi Asztaltársaság és a Pápai Szegfű Klub közös rendezvényének mai vendége. A Pedagógus Művelődési Házban összegyűlt érdeklődők feltehették kérdéseiket a politikusnak, aki a parlamenti demokráciáról és az alkotmányozásról beszélt rövid köszöntőjében.
A politikus bemutatta, hogy a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest milyen módon alakult át az állami rendszer és azt, hogy milyen módon hatottak az új, - saját meglátása szerint - a korábbinál rosszabb világba sodró intézkedések. Dr. Bárándy Gergely úgy látja, ma minden hatalom egyetlen ember kezében van, aki pedig nem más, mint Orbán Viktor. A kormánypártok az összes független állami intézmény vezetését megszállták, vagy a vezető vagy az egész vezetői testület leváltásával, és ezzel párhuzamosan átalakították a kormányzati hatásköröket, ezért ma már lényegesen nagyobb a beleszólása a kormánynak a helyi ügyekbe. Hozzátette, az átalakuló állami berendezkedés következtében az önkormányzatok, köztük a pápai is, lényegesen kisebb hatáskörrel fog rendelkezni. A politikus úgy látja, hiába van formálisan parlamentáris demokrácia, tartalmilag a fogalom Magyarországon már nem létezik.
Az országgyűlési képviselő végül kitért arra is, miért maradtak ki az ellenzéki pártok az alkotmányozásból és az előkészítő munkákból. Mint mondta, ma nem azt a világot éljük, amikor az ember függetlenül a politikától tud élni, hiszen nap, mint nap születnek olyan jogszabályok, amelyek egyre rosszabb helyzetbe hozzák a magyar embereket, a magyar polgárokat. Példaként a szociális ellátórendszer szűkösségét hozta fel, amely az új Alaptörvényből eredeztethető.
- Én hiszek abban, hogy az a jó politikai berendezkedés, amikor az embereket nem igazán érdekli a politika, nem az apátia miatt, hanem azért, mert nyugodtan tudnak élni - fogalmazott az ügyvéd.
Dr. Bárándy Gergely korábban ügyvédként dolgozott, majd azzal párhuzamosan belépett az életébe a politika: 2001-től Kósáné Kovács Magda mellett dolgozott politikai tanácsadóként. A Magyar Szocialista Pártba 2003-ban lépett be, 2006-tól pedig országgyűlési képviselői tisztségben láthatjuk, hallhatjuk őt a médiában. Mint mondta, most elfoglaltság tekintetében pont fordítva van az életében a három dolog. Saját bevallása szerint, nem a pénz miatt lett ügyvédből politikus, sokkal inkább elhivatottságból.
- Szeretem ezt csinálni, itt érzem azt, hogy a legtöbbet tehetek az emberekért és az egész országért. Nekem a képviselői munka mindenekelőtt nagyon tetszik, szeretem, főleg, ha az ember kormányon van, de még ellenzékben is. Úgy gondolom, hogy az ember sokat tud tenni, mindenesetre többet, mint ügyvédként. Vallom azt, hogy a politikusi lét - bármennyire is a szakmák aljaként kezelik ma - az értelmiségi pályának az egyik csúcsa. Ahhoz pedig, hogy ez így legyen, úgy is kell csinálni.
Dr. Bárángy Gergely kormánypárti politikusként a kormány munkáját segítette és az előterjesztések előkészítésében vállalt nagy szerepet. Mint mondta, az ellenzéki politikusnak az a feladata, hogy alternatívát nyújtson és felhívja a figyelmet arra, hogy miért jó vagy rossz adott esetben a kormány intézkedése. A fiatal ügyvéd ennek a felfogásnak jegyében gyakorolja politikusi elhivatottságát, éppen ezért kritikáját a kormány javaslatairól mindig módosító indítványban vagy egyéni képviselői indítványban mondja el az Országgyűlésben, legyen szó a Btk. vagy az Alkotmány módosításáról.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!