A reformkori Pápa - kiállítás a levéltárban


2012-04-26 19:38:27  | cikk: mo  | 


A reformkori Pápa - kiállítás a levéltárban főképe
A városegyesítés és előzményei – e címmel nyílt tárlat ma este a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában. Az intézmény időről időre értékes dokumentumainak bemutatásával felidézi Pápa város történelmének jelentős időszakait, eseményeit, a város életének egy-egy különleges szeletét.
A ma nyílt tárlat a reformkori Pápa történetébe kalauzolja a látogatót. A tárlatot dr. Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának vezetője nyitotta meg. Előadásában szólt a Pápa történetét összefoglaló forrásokról és a korszak jelentős eseményeiről.
A XVIII. században Pápa három városrésze a Belsőváros, az Alsómajorok (a későbbi Alsóváros) és a Felsőmajorok (a későbbi Felsőváros) 1730-32-ben a város birtokosaival, Esterházy Ferenccel kötött örökös szerződések óta elkülönülve élte életét. A városrészek önálló fejlődésében rejlő lehetőségek a 19. század elejére kimerültek, a különállás idejétmúltá vált és jelentősen hátráltatta a város fejlődését. Különösen úgy, hogy az 1800-as évek első évtizedei nem csupán Pápán, hanem az egész országban újfajta fejlődési irányok kibontakozását tették lehetővé. Ennek csúcspontja az a két évtized, amelyet reformkornak nevez a történettudomány. Ebben az időszakban jelennek meg a modern polgári átalakulás csírái, számos olyan jelenség, amely a későbbiekben meghatározó és mindennapos eleme lett a városi életnek. Ekkoriban kezdődnek az új infrastrukturális beruházások, az iparfejlesztés, megjelennek a társasági és kulturális élet polgári formái, de nagy lépést jelentett a közegészségügyben, s az oktatásügy kiemelkedő korszakának is bizonyult. Pápán ekkor, mint a honi közoktatás egyik jelentős központjában, az ország szellemi életének színe-java megfordult – derült ki az alkalmon. A tárlat célja, hogy felvillantsa valamennyi említett jelenség egy-egy dokumentumát, s hogy a város történetén keresztül közelebb hozza a korszakot, a korszak ismeretén keresztül pedig közelebb hozza a város történetét az érdeklődőkhöz – foglalta össze a kiállítás célját Petrik Iván levéltáros, a tárlat összeállítója.
A kiállítás létrehozásában közreműködött Benedekné Gosztonyi Hajnalka, Fa Lili Eszter, Gáty István Hermann István és Jakab Réka.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!