Helyettes államtitkár tartott rendhagyó órát a Tarczyban


2012-04-24 17:53:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Helyettes államtitkár tartott rendhagyó órát a Tarczyban főképe
Az Európai Unió a 2012. esztendőt az „Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás évének” nyilvánította azzal a céllal, hogy mielőbb megváltozzon az idős emberekről alkotott, gyakran negatív kép, és az ötven év felettiek élete is tartalmasabb, aktívabb, derűsebb és kellemesebb legyen. A kampányév számos kiemelt programsorozatot tartalmaz.
Dr. Jávor András közigazgatási államtitkár kezdeményezésre állami vezetők rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak, így propagálva a nemzedékek közötti szolidaritást. A hét folyamán 29 oktatási intézménybe látogatnak el állami vezetők Székesfehérvártól Kaposváron át Sátoraljaújhelyig. A program kapcsán ma délelőtt a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és a Tarczy Lajos Általános Iskolában tartott ilyen rendhagyó osztályfőnöki órát Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
- A programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a generációk közötti együttműködés fontosságára. Az az iskola, ahol jelenleg is vagyunk, ezt tevékenyen gyakorolja, hiszen a diákjai az idős otthonokba különböző csoportokban járnak be és tartják a kapcsolatot az idősekkel, akiknek az életét 6-8 éven keresztül figyelemmel kísérhetik - mondta el kérdésünkre Asztalosné Zupcsán Erika a Tarczy Lajos Általános Iskolában.
A héten rendhagyó osztályfőnöki órát tart többek között dr. Jávor András közigazgatási államtitkár, dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Pintér Sándor belügyminiszter. Asztalosné Zupcsán Erika hozzátette, az Európai Unió által meghirdetett tematikus évekről az időszak végén jelentést kell írni.
A rendhagyó osztályfőnöki óra során a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár elsősorban a tevékeny időskorról és a tematikus év struktúrájáról, programjairól beszélt, de kitért arra is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mit ért a kampányév alatt.
- Az órákon egyfajta képet szeretnénk adni a fiataloknak arról, hogy mi is a tevékeny időskor, illetve arról hogy mit várunk a nemzedékek közötti együttműködés keretében. Beszélek a fiataloknak arról is, hogy mi, állami vezetők mit teszünk annak érdekében, hogy ez az év hatékony és aktív legyen. Kitérek arra is, hogyan lesz valakiből állami vezető és részletezem, miért fontos az „Aktív idősödés európai éve.”
A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár úgy gondolja, a legfontosabb kérdés ma - kortól függetlenül - az: hova tartozunk? A kampányév hosszú távú célja a kötelékek és ennek a hovatartozás-érzésnek az erősítése.
- Ha a diákoknak van egy olyan kapcsolatuk, vagy egy kapcsolati rendszer, amelyben jól érzik magunkat, akkor nem azt fogják keresni, hogy hogyan fejlesszék önmagukat, hanem azt, hogyan tudják a közösséget fejleszteni. Ez a családok erősítését szolgálja. A gyerekeknek át kell érezniük, hogy a nagypapa, nagymama szerepe ugyanolyan fontos, mint az övüké - fogalmazott Asztalosné Zupcsán Erika.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!