Hat hektáron égett a nádas


2012-04-20 10:54:31  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének szakembereit tegnap este 20 óra körül riasztották a pápai kistérségbe, hat hektár területen égett a nádas Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között - tudtuk meg Csillag István tűzoltó alezredestől.  Bár lakóépületeket és emberéletet nem veszélyeztetett, tűzoltóink öt vízszállító gépjárművel vonultak ki a tűzesethez, amelyet éjfélre sikerült eloltaniuk. „Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a káresetnek” - jellemezte Csillag István a tegnap esti eseményt.
A tűz oka még kérdéses. 2012. március 11-én az ország erdeire, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre elrendelt országos tűzgyújtási tilalmat a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. április 17-én feloldotta. A döntést az indokolta, hogy csökkent az erdőkben és a közúti fásításokban az elmúlt időszakban keletkezett szabadtéri tüzek száma, emellett az elmúlt napokat csapadékos időjárás – a lehulló csapadék mennyisége hétvégén is elérte az 5 és 10 mm közötti napi átlagot – jellemezte. A meteorológiai előrejelzések alapján a továbbiakban nem indokolt a tűzgyújtási tilalom érvényben tartása.
A tilalom feloldása ellenére az erdőkben ezentúl is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, azt is csak szélcsendes időszakban.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy tart még az avar és növényi hulladékok égetésének időszaka, ezért ezután is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat.
A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig a tűz gyújtójának gondoskodnia kell annak eloltásáról. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és növényi hulladék égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza - olvasható a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!