Ezer kisgyermek a Közbiztonsági nyílt napon


2012-04-19 23:03:54  | cikk: HuHa  | 


Ezer kisgyermek a Közbiztonsági nyílt napon főképe
Rendőrségi bemutatók, kerékpáros ügyességi versenyek, sportolási és játék lehetőségek sokasága várta ma a város és kistérségének óvodásait és általános iskolásait. A Közbiztonsági nyílt napot a „Nemzedékek biztonságáért” Közhasznú Alapítvány hozta el Pápára, mely évek óta szervez hasonló programokat az ország különböző kistérségeiben. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Pápai Rendőrkapitányság, a rendezők között szerepelt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, Pápa Város Önkormányzata és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület.  A szervező alapítvány immár tizenhárom éve működik, céljuk, hogy a legfiatalabb korosztállyal megismertessék és megszerettessék a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy a rendvédelemben dolgozók szabadidős és sporttevékenységét koordinálják, és rekreációs lehetőséget biztosítanak az állomány tagjainak.
-A Közbiztonsági nyílt nap közelebb hozza a gyerekeket a rendőrökhöz, hiszen nagyon sok egyenruhás vesz részt a programon, velük együtt játszanak, sok dolgot megtanulnak a közlekedés biztonságáról az ügyességi versenyeken és minden ilyen rendezvény után sok kisgyermek mondja azt, hogy ő is rendőr szeretne lenni – mondta el eddigi tapasztalatait dr. Kun József, a „Nemzedékek biztonságáért” Közhasznú Alapítvány elnöke. Az elnöktől megtudtuk, ebben a félévben nyolc településre látogat el a program, ahol a kistérség kisgyermekei vesznek részt a nyílt napon, így közel tízezer gyermeket szólítanak meg a játékos rendezvénnyel. A pápai nyílt nap tucatnyi érdekes programot kínált az óvodás és általános iskolás korúaknak, a programon tizenkilenc iskola és huszonkilenc óvoda képviseltette magát négy fős – kerékpáros ügyességi versenyen induló – csapattal és a szurkolótáborral. A játékmesterek szinte kivétel nélkül rendőrök voltak, ők irányították a programot az egyes helyszíneken.
-Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekek minél korábban megismerjék a rendőrök munkáját és ne ellenérzéssel fogadják őket, hanem szeressék őket és érezzék, hogy a rendőrök értük is vannak. Másrészt célunk, hogy tanuljanak meg minél előbb helyesen közlekedni, tanuljanak meg biztonságosan élni és tanulják meg, hogy melyik a helyes magatartás, amivel nem sodorják magukat veszélybe. Ezen a napon nagyon sok olyat megmutatunk a rendőrség munkájából, amit a hétköznapokon nem látnak a gyerekek és sok szórakoztató programot kínálunk számukra – emelte ki a rendezvény célját Szappan Csaba pápai rendőrkapitány.
A pápai és környékbeli gyerekeket a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora fogadta, majd dr. Kun József, dr. Töreki Sándor megyei rendőrfőkapitány, dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Kontrát Károly államtitkár is köszöntötte, jó szórakozást kívánva az összegyűlt apróságoknak. Az óvodásoknak Tomi bohóc tartott vicces előadást a biztonságos közlekedésről és a gyerekek kórusban oktatták ki a bohócot arról, hogy a zebrát nem kell kockacukorral kínálni, ha át akarunk menni rajta, és csak akkor szabad lelépni az úttestre, ha a lámpa zölden világít. S míg a legkisebbek a bohóc műsorán mulattak az általános iskolások megkezdték a kerékpáros ügyességi versenyt.
- A harmadik és negyedik osztályosok a közlekedési tesztet töltöttek ki és kerékpáros ügyességi versenyen vettek részt, a felsősök számára pedig a Kerékpáros Iskola Kupát tartottuk meg ezen a napon. Természetesen az óvodásoknak és a kisiskolásoknak is szerveztünk kerékpáros versenyt, ők egy egyszerű ügyességi pályán bicikliztek – ismertette a közlekedésbiztonsági programokat Császárné Elek Veronika, a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A különböző állomásokon különböző játékok és bemutatók várták a gyerekeket, a megyei főkapitányság munkatársai például a rendőrség speciális egységénél használt fegyvereket és ruházati felszereléseket mutatták be. A különböző fegyvereket kezükbe is vehették, a védőfelszereléseket pedig fel is próbálhatták a gyerekek és sokak kezén kattant – játékból – a bilincs. Horák Ádám, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság törzsőrmestere elmondta, lövedékálló mellényt, sörétes puskát, gépkarabélyt, pisztolyt hoztak magukkal, amik iránt óriási érdeklődés mutatkozott főleg a fiúk részéről. Egy másik helyszínen a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának technikusai szolgáltak érdekességekkel. A hosszú sorban álló csemeték kipróbálhatták az ujjlenyomat vételt és megismerhették a technikusok által használt egyszerűbb eszközöket.
-Néhány alapvető nyomrögzítő eszközt hoztunk el bemutatásra, egyszerű ecsetet, mágneses ecsetet és marabutoll ecsetet, ami a legérdekesebb a gyerekek számára. Az érdeklődőknek pár nyomot is megmutatunk, amit meg is tapinthatnak, a legnagyobb sikere azonban az ujjlenyomat vételnek van. Egy lapra rögzítjük a gyerekek ujjlenyomatát, amit aztán haza is vihetnek – mesélte el Sándor Zsolt főtörzsőrmester, a pápai bűnügyi osztály helyszínelője. A rendőrségi bemutatót rendőrautó és motor bemutató egészítette ki, amihez mentő- és tűzoltó autó bemutató is csatlakozott a sportcsarnok előtti parkolóban. Legnagyobb sikere a kutyás- és beavatkozó egységek akciófilmbe illő jelenetének volt, a száguldó tetteseket rendőrautók vették körbe, ropogtak a fegyverek, robbant a gránát, a kutya földre terítette a menekülni készülő gonosztevőt, a másikat pedig az autóból szedték ki a rendőrök.
-A rendőrségi programok mellett sok érdekességet találnak még a gyerekek a különböző állomásokon, van célba dobás gumibottal, mini kosárra dobás, ugrókötél verseny, játszósarok a legkisebbeknek, KRESZ-, drog- és hulladék totó, valamint hajózási szimulációs játék – sorolta Császárné Elek Veronika a programokat. Az alezredes asszony örömmel tette hozzá, civileket is sikerült bevonni a Közbiztonsági nyílt nap rendezvényébe, így a gyerekek a Perutz pályán Szűcs Lajosnak, a Lombard kapusának próbálhattak gólt rúgni, a pápai bmx-es fiúk pedig látványos bemutatóval szórakoztatták a népes közönséget.
-Megnéztük a tűzoltóautót, a mentőautót és a rendőrautót, láttuk a hajó szimulátort, ugróköteleztünk, tesztet töltöttünk ki, ültünk a terepjáró rendőrautóban és ajándékokat is kaptunk – sorolta lelkesen Nagy Alexa és Polhammer Viktória, akik az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolából érkeztek. A lányoknak nagyon tetszett a rendezvény éppúgy, mint a többi kisgyermeknek. A nyílt nap végén, az eredményhirdetésen kiderült melyik csapat volt a legügyesebb a kerékpáros versenyen. A résztvevő csapatok mindegyike ajándékcsomaggal távozhatott, az első három helyezett csapatnak pedig egy-egy kerékpár volt a jutalma. A fináléban aztán Ayala és Anita hívta közös éneklésre és táncra a lelkes résztvevőket.
-Ez a rendezvény reményeink szerint azt eredményezi, hogy a gyerekek elfogadóbbak lesznek a rendőrökkel szemben, talán már nem lehet azzal riogatni őket, hogy jön a rendőr bácsi és elvisz, és talán jobban elfogadják a rendőrök intelmeit is – összegezte Császárné Elek Veronika a nap végén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!