„Homofób, gyűlöletkeltő gondolatok” és hosszú viták a testületi ülésen


2012-04-19 22:40:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„Homofób, gyűlöletkeltő gondolatok” és hosszú viták a testületi ülésen főképe
Ülésezett ma délután Pápa Város Képviselőtestülete. Az ülésről csak Zsegraics Gyula hiányzott. A nap során többször vitába keveredtek a képviselők a rendelet-tervezetek és egyes beszámolók kapcsán.
Pingiczer Sándor ellenzéki képviselő napirend előtti felszólalásában a talajterhelési díj emelkedéséről szólt. Mint mondta, a sok családot érintő rendelet módosítása, a talajterhelési díj mértéke eddig nem volt ösztönző, most azonban fordult a helyzet, és 360 forintról 3600 forintra emelkedett az összeg, amit minden elfogyasztott köbméter után fizetni kell. A képviselő felhívta a figyelmet, az érintett 464 család esetében tájékoztatást kell adnia az önkormányzatnak a magas díj kikerülésének lehetőségéről, azaz a közműre való csatlakozásról. Dr. Áldozó Tamás polgármester, aki a mai ülést vezette, hozzászólásában kihangsúlyozta, egyetért a képviselővel. Pingiczer Sándor napirend előtti felszólalásában arra kérte a polgármestert, a régi gyakorlatot visszahozva, a jövőben a bizottsági üléseken elhangzott fontosabb tartalmi elemeket, vitákat a testületi ülésen a bizottság elnöke a nyilvánosság előtt foglalja össze.

Első napirendi pontban Pápa Város Önkormányzata 2012. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítását a minősített többség elve alapján 9 igen, 3 tartózkodás és egy nem szavazat mellett a testület elfogadta. Erőss Bulcsú, aki egyedüliként szavazott nemmel a határozat módosításáról, hozzászólásában reagált a dr. Áldozó Tamás legutóbbi testületiről szóló sajtótájékoztatóján elhangzottakra.
- Az előző testületi ülés után polgármester úr tartott egy sajtótájékoztatót, melyen azt mondta, az ellenzéknek, köztük a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak kell elszámolnia azért, hogy a március 29-i testületi ülésen hozott döntés miatt a civil szervezetek nem jutottak pályázati támogatáshoz. Az ott elhangzottakhoz annyit szeretnék hozzászólni, hogy nyilvánvalóan, amikor a Jobbik MM képviselőjeként nemmel szavazok a költségvetésre, az nem azt jelenti, hogy a civil szervezetek ne kapjanak támogatást. A politikai kommunikációnak sokféle lehetősége van, de úgy gondolom, hogy az éremnek két oldala van és az én nem szavazatom nem a pozitívumok ellen szól, hanem összességében a költségvetési rendelet ellen. Az én lelkiismeretem a mostani szavazás után is olyan tiszta marad, mint az önök lelkiismerete akkor, amikor az adókat tetszettek emelni a 2012. költségvetésben - fogalmazott az ellenzéki képviselő.
Hosszas vita után döntöttek a képviselők a második napirendi pontról, amely a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról és azok szankcionálásáról szóló rendelet-tervezet megtárgyalásáról szólt. A jegyző által összeállított rendelet-tervezet mellett Erőss Bulcsú önkormányzati képviselő is állított össze egy rendelet-tervezetet e témában. Az ügyrendi bizottság Erőss Bulcsú összeállítását jogszabályellenesnek minősítette. A képviselők végül hosszas vita után 9 igen és 4 nem szavazattal a jegyző asszony által összeállított rendeletet-tervezetet fogadták el. Szirbek Rita mellett Pingiczer Sándor több pontját is értelmezhetetlennek vélte. Pingiczer képviselő hozzászólásában elmondta, bár a rendelet szellemiségével és céljával egyetért, előkészítetlennek és innen-onnan összefésültnek látja, így azt nem tudja támogatni. Erőss Bulcsú hozzászólásában elmondta, a rendeletnek örül, csak néhány pontján változtatna, mint a minimum bírság meghatározása, mely összegre a képviselő tízezer forintot javasolt.
Kanozsanié dr. Pék Mária jegyző válaszában elmondta, a rendelet-tervezet a törvényi rendelkezéseknek és a hatályos önkormányzati rendeletekben foglaltaknak megfelelően, a jogalkalmazási gyakorlathoz igazodó szabályozást tartalmazza. Úgy fogalmazott, a rendelet lényege pontosan az, hogy addig, amíg korábban volt lehetőség arra, hogy az önkormányzati rendelet szabálysértési eseteket fogalmazzon meg, s erre szankciókat is megállapíthasson, addig ez a lehetősége az önkormányzatnak nemrég teljesen megszűnt. Kihangsúlyozta, ma már csak törvény mondhatja ki, mi a szabálysértés.

Az ülésen több beszámoló elfogadásáról döntöttek ma a képviselők. A rendőrségről szóló törvény előírja, hogy a rendőrkapitány személyesen vagy képviselője útján évente beszámolót adjon a rendőrkapitányság illetékességi terültén működő települési önkormányzat képviselőtestületének a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról. Így történt ez a mai ülésen, amikor Szappan Csaba rendőr alezredes és dr. Töreki Sándor ezredes, megyei rendőrfőkapitány számolt be a 2011. év eredményeiről. A napirendi pont tárgyalása során szóbeli kiegészítésében dr. Töreki Sándor a beszámolót egy nagyon pontos, kellően részletes anyagnak minősítette. Hozzátette, a 2011-es év munkája szakmai szempontból rendkívül szervezett volt, és nyitott volt a helyben jelentkező problémákra valamint azok megoldására is. Mint mondta, minden város esetében más-más közbiztonsági problémák vetődnek fel. Dr. Töreki Sándor beszéde végén kihangsúlyozta, vannak még megoldásra váró feladatok, kihívások, hiszen a közbiztonság mindig törékeny dolog. Végül a megyei rendőrfőkapitány megköszönte a polgárőrség és a közterület-felügyelet megjelent vezetőinek a szervezetek 2011. évi munkáját és az elmúlt év során tanúsított példás együttműködést.
Szappan Csaba szóbeli kiegészítőjét azzal kezdte, köszöni, hogy a város közigazgatása, vezetősége és polgárai befogadták és elfogadták őt, hozzátette, 2011-ben igyekezett a Pápai Rendőrkapitányságot a legjobb tudása szerint irányítani. A beszámolóból kiderül, a Pápai Rendőrkapitányság nyomozás-eredményességi mutatója 62,6 %, amely megyénkben a legjobb, országosan pedig a tizedik helyet jelenti. A betörések felderítésében pedig a Pápai Rendőrkapitányságot országosan csupán egy rendőri szerv előzte meg.
- Úgy gondolom, hogy hasonlóan sikeres, eredményes évet tudhatunk magunk mögött, mint a korábbi volt. Megyei szinten a nyomozás-eredményességünkkel megőriztük első helyünket. Országos - 154 kapitányság - viszonylatban a 10. helyen vagyunk. Erre az eredményre, méltán büszkék lehetünk.
A kapitány hozzátette, a rendőri létszám-hiány az év második felére stabilizálódott és az új rendőrök képzésére is komoly figyelmet fordított a kapitányság. Szappan Csaba úgy fogalmazott, büszkén mondhatja el, hogy a Töreki Sándortól átvett, hosszú évek óta sikeres irányítású Pápai Rendőrkapitányság eredményessége az elmúlt évben, az irányítása alatt nem romlott.
Mint mondta, nyilván vannak a városnak olyan részei, ahol eltérő a közbiztonság helyzete az általában megszokottól. Ezekre e területekre a veszélyeztetett időpontokban hangsúlyosan próbálta a rendőröket vezényelni. Szappan Csaba szóbeli kiegészítése végén dr. Töreki Sándorhoz kapcsolódva megköszönte a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkáját, majd megköszönte a város támogatását is. Beszéde zárásaként kihangsúlyozta, a közbiztonság szolgáltatása társadalmi termék, nem kizárólag a rendőrség dolga.
A kérdések során dr. Péntek Árpád képviselő a láthatóan rossz állapotban lévő Rendőrpalota felújítása után érdeklődött. A képviselő úgy látja, az elhelyezési körülmények nem méltóak a Pápai Rendőrkapitányság színvonalas munkájához és annak minőségéhez sem. A Rendőrpalota felújítása, mivel műemlék jellegű épületről van szó, rengeteg külső forrást igényel. A pápai kapitányság már pályázott ez ügyben, a pályázat elbírálásra vár. Venczel Csaba képviselő a bűnmegelőzési járőrszolgálat valamint a vendéglátó-helyek razziája felől kérdezte az alezredes urat. Erőss Bulcsú pedig - többek között - a mozgáskorlátozott jelzéssel ellátott autókról, a tilosban parkoló, külföldi rendszámú gépjárművekről kérdezte Szappan Csabát.
A beszámolót végül Erőss Bulcsú kivételével - aki hozzászólásában részletesen kifejtette döntésének okát - a képviselők elfogadták.

A továbbiakban a Pápa Helyi Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek a képviselők. A módosítást ellenszavazat nélkül elfogadták.

Bitai Sándor is a mai ülésre készítette elő szokásos éves beszámolóját a Pápa Városi Polgárőrség tevékenységéről. Bitai Sándor szóbeli kiegészítése során elmondta, a 2011. év mérföldkő volt a mára 53 tagot számláló szervezet életében. Kihangsúlyozta, a pápai régióban kiváló az együttműködés, legyen szó közterület-felügyeletről vagy rendőrségről.
Erőss Bulcsú a kérdések idején ismét felszólalt. Érdeklődött, hogy az elfogyasztott alkohol és a közterületi jelenlétek száma között milyen arány van a polgárőrség életében. A képviselő az ülésen egy képet is körbeküldött, melyen szolgálati ruhában láthatóak polgárőrök a Hangulat büfé előtt, a tavalyi ballagás idején, délelőtt 11 óra körül. A jobbikos képviselő kifejtette véleményét az Országos Polgárőr Szövetség elnökéről, dr. Túrós Andrásról a rendszerváltás előtti élete miatt. A hirtelen kialakult parázs hangulat kapcsán Grőber Attila is felszólalt. Homofób, gyűlöletkeltő gondolatoknak minősítette Erőss Bulcsú képviselő kérdésében elhangzottakat, majd hozzátette, nem tagadhatjuk le a múltunkat, az elmúlt 30-40 vagy akár 50 évre visszanyúló múltat sem.

Ezt követően az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról szóló beszámolóról valamint a Családok Átmeneti Otthona éves beszámolójáról szavaztak a képviselők. Az ülés a vegyes ügyekkel és a lejárt határidejű határozatokkal zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!