Óvónői munkacsoport foglalkozás a Hagyományok Hegyén


2012-04-18 19:47:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Óvónői munkacsoport foglalkozás a Hagyományok Hegyén   főképe
Ma délután tartotta a hagyományőrző, ének-zenei, kompetencia, valamint az egészségnevelő és környezetvédelmi munkacsoport utolsó, tavaszi összejövetelét a Hagyományok Hegyén. A Városi Óvodák óvónői évente négy-öt alkalommal tartanak közös munkacsoport foglalkozásokat. A mait a hagyományőrző munkacsoport szervezte azzal a céllal, hogy bemutassák, hogyan is építhető be a népi hagyományőrzés a nevelés különböző területeibe gyakorlati példákon keresztül. Kiss Zoltánné, a hagyományőrző munkacsoport vezetője elmondta, hogy a helyszínválasztásnál elsődleges szempont az volt, hogy a természethez közel, egy csendes, varázslatos helyen legyen a foglalkozás.
- Mivel Szent György havában járunk, ami a tavaszkezdő nap is egyben, arra gondoltam, hogy a Hagyományok Hegyére jövünk ki, hiszen itt meg lehet figyelni a természet újjáéledését, a fák virágozását. Szent Györgyhöz sok hagyomány fűződik, amit itt fel tudunk idézni. Szeretnénk a gyerekekkel is megismertetni ezt a rendkívül szép helyet, ezért a héten kilátogatunk, és megfigyeljük a természetet, a növényvilágot is. A paraszti kalendárium is nagyon fontosnak tartotta Szent György havát, hiszen ebben a hónapban kezdődött az év - mondta Kiss Zoltánné.
Végül hozzátette, hogy fontosak az ilyen közösségformáló alkalmak, hiszen az életünkből ezek hiányoznak. Ilyenkor egy-egy népszokást felelevenítenek, beszélgetnek, s ezek mind olyan gyökerek, amelyekre támaszkodhatnak, hiszen az óvodás korosztály esetében fontos, hogy a gyökerekből éltetve adják át a népszokásokat a gyerekeknek.
Az ének-zenei munkaközösség vezetője, Lőrinczné Kovács Éva, a kompetencia munkacsoport vezetője, Kiss Marianna és az egészségnevelő és környezetvédelmi munkacsoport vezetője, Orbánné Maráczi Judit egybehangzó véleménye szerint, rendkívül hasznos a mai foglalkozás, hiszen tudásukat gyarapíthatták az egészséges életmód, a népdalok és a néptánc területén egyaránt. A helyszín jó választásnak bizonyult, hiszen a gyerekek számára ez egy kiváló helyszín lehet a természet megismeréséhez.
A délutáni programok között szerepelt a hegy bejárása Tóth Kálmán vezetésével, majd Bakos Istvánné tartott előadást a gyógyfüvekről és az egészséges életmódról. Az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézményének Sindő Zenekara népdalokat játszott és énekelt, végül Ihász László néptáncos tartott táncházat és néptáncoktatást az érdeklődő óvónőknek, melyen a talpalávalót szintén a Sindő Zenekar húzta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!