Egy párkapcsolatban az erőszaknak semmilyen formája nem fogadható el – megelőzési előadás a Türr kollégistáinak


2012-04-17 21:40:31  | cikk: HuHa  | 


Egy párkapcsolatban az erőszaknak semmilyen formája nem fogadható el – megelőzési előadás a Türr kollégistáinak főképe
A párkapcsolati erőszakról és a segítségnyújtás lehetőségeiről szólt az a felvilágosító előadás, melyet Péter Katalin, a Veszprém Megxei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója tartott ma délután a Türr István Gimnázium kollégiumában. A középiskolásoknak szóló előadást három évvel ezelőtt indították útjára, hogy felhívják a figyelmet a párkapcsolati erőszakra, mely előzménye lehet a családon belüli erőszakos cselekményeknek.
-Ezt az előadássorozatot kimondottan a 16-18 éves fiataloknak találtuk ki. A családon belüli erőszakról ugyanis sok szó esik, a megelőzésről azonban keveset beszélünk, nekünk pedig az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az előjelekre, hogy a fiatalok tudjanak megfelelően reagálni, ha ilyen helyzetbe kerülnek. A programot rövid ismertetővel kezdjük, aztán egy filmet mutatunk be a diákoknak a témáról és végül megbeszéljük, hogy a filmben látott helyzetekbe miként lehetett volna beavatkozni – mondta el az alezredes.
Az előadáson szó esett a párkapcsolati erőszak természetrajzáról, a bántalmazónál, bántalmazottnál tapasztalható jelekről, és a szakember próbált hatni a fiatalokra, hogy ne menjenek el szó nélkül az ilyen esetek mellett, és ne hagyják magukat se áldozattá válni. Péter Katalin úgy fogalmazott, semmiféle erőszak nem fér bele egy párkapcsolatba, nem lehet egy kapcsolat része az erőszak, hiszen senkinek sincs joga ahhoz, hogy a másikat akár testileg, akár lelkileg bántalmazza.
-Ma már a zaklatás is bűncselekményi kategória - amikor még nincs testi bántalmazás -, hiszen a fenyegetés is elegendő lehet ahhoz, hogy a rendőrség eljárást kezdeményezzen. De azt is el kell mondani, hogy nem csak a rendőrség beavatkozásával lehet az erőszak ellen tenni, sokszor az is elég, hogy a bántalmazónak elmondjuk, ez nem helyes és elfogadható viselkedés. Vagy a bántalmazottal beszélgetünk el a problémájáról és erősítjük meg támogatásunkról, lelki segítséget adunk neki, vagy elmondjuk, kihez fordulhat. A probléma az, hogy a bántalmazottak nagyon sokáig és nagyon sokat tűrnek.
A rendőr-főkapitányság szakemberei gyakran találkoznak fiatalokat érintő párkapcsolati erőszakkal, de legtöbbször a bántalmazottban nem tudatosul, hogy áldozattá vált. Sokszor nagyon romantikusnak tartja egy fiatal lány, hogy párja nem engedi, hogy nélküle menjen valahová, hogy mással is beszéljen, elviseli, hogy megmondja, mit vegyen fel, hová menjenek. Sok lány ezt a nagyfokú szerelemnek tulajdonítja, holott ez már a kisajátítás kezdete, ami elszigetelődéshez vezethet.
-Tipikus eseteket nehéz megfogalmazni, abból kell kiindulni, hogy semmiféle erőszak nem lehet egy kapcsolat része. Sem a szóbeli megalázás, leszólás, sem a meglökés, ütés. Amit tudni kell, a bántalmazás mindig fokozódik, kezdődik valami enyhébb dologgal, amit még elfogadhatónak tart a bántalmazott és az erőszak eljuthat akár a gyilkosságig is – figyelmeztetett az előadó, hozzátéve –nagyon fontos, hogy időben történjen valami beavatkozás. Sajnos nagyon sokszor már nem meri, nem tudja elmondani a bántalmazott a problémáját, ezért hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, ha látják, hogy társuk ilyen helyzetben vergődik, álljanak mellé, segítsenek.
Péter Katalin szerint a támogatás, az együttérzés is segíthet abban, hogy a bántalmazott személy kilépjen a kapcsolatból, de a segítségre szorulók fordulhatnak az iskolai ifjúságvédelmi felelősökhöz, a családsegítő szolgálathoz, a gyámhivatalhoz és a rendőrséghez is.
A párkapcsolati erőszakról szóló előadássorozat egyébként évekkel ezelőtt indult útjára. A megyei rendőr-főkapitányság a megyében működő középiskolai kollégiumokat keresi meg, felkínálva az előadás megtartását és mindenhová elmennek, ahol fogadják őket. Ebben a félévben a kilencedik előadás volt, amit a Türr kollégiumában tartottak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!