Ülésezett a tapolcafői testület


2012-04-17 18:52:10  | cikk: mo  | 


Ülésezett a tapolcafői testület  főképe
Megtartotta soron következő ülését Tapolcafői Városrész Önkormányzata. A részönkormányzati képviselők - Somogyi Zoltán, Takácsné Molnár Eszter, Vargáné Kósi Márta, Villmanné Ikervári Lilla és az elnök Zsegraics Gyula - mellett az ülésen részt vett dr. Nagy Krisztina aljegyző és Unger Tamás alpolgármester.
A képviselők az április 19-én esedékes városi képviselőtestületi ülésen tárgyalt rendelet-tervezeteket véleményezték. Dr. Nagy Krisztina tájékoztatott, az előterjesztő a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló rendelettervezet kapcsán módosító javaslattal élt, hiszen az előterjesztés múltheti postázását követően jelent meg a Magyar Közlöny 44. száma, melyben kihirdették az Országgyűlés által április 10-én elfogadott, a szabálysértésekről, szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról, valamint a katasztrófavédelemmel kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló 2012. évi XXXI. törvényt, mely április 15-én lépett hatályba.
A törvény módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényt. A módosítás lényege, hogy az önkormányzat képviselőtestülete meghatározhat tiltott, közösségellenes magatartásokat. Ezek elkövetőjével szemben 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki, változás továbbá, hogy az eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.
A testületi ülésen Somogyi Zoltán a rendelettervezet kiegészítését javasolta, miszerint tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít az, aki kijelölt túraútvonalon (pl. Tapolcaforrás Tanösvény) – egyebek mellett – gépjárművével parkol, hulladékot helyez el, póráz nélkül kutyát sétáltat, fákat, növényeket rongál. A módosító indítványra reagálva dr. Nagy Krisztina elmondta, a képviselőtestület tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásként olyan magatartásokat határozhat meg, amelyeket a szabálysértési törvény nem nyilvánít szabálysértésnek. A városrészi testület képviselője által felvetett magatartási formák többségéről a szabálysértési törvény vagy egyéb jogszabály rendelkezik.
Az előterjesztő módosító javaslata figyelembevételével a képviselők egyhangúlag elfogadták az önkormányzat tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló rendelet-tervezetét.
A második napirendi pontban a képviselők az Erőss Bulcsú által előterjesztett, a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról, valamint azok szankciónálásáról szóló rendelet-tervezetről döntöttek. A jobbikos önkormányzati képviselő a városrészi testületi ülésen elmondta, a rendeletben célszerű lenne a bírság legalacsonyabb mértékét is meghatározni, melyet a Jobbik 10.000 forintos összegben javasol. Indokolt lenne továbbá a szabálysértési törvényben a kisebb súlyú szabálysértéseknél alkalmazható figyelmeztetés büntetés bevezetése. Mivel a figyelmeztetés nem alkalmazható (mivel az a szabálysértési törvényben szankcióként szerepel), ezért helyette Erőss Bulcsú a megrovás büntetés bevezetését javasolja – hangzott el az ülésen.
Az aljegyző az előterjesztésre reagálva elmondta, a képviselőtestület dorgálás, figyelmeztetés és megrovás büntetés bevezetésére nem kapott felhatalmazást a tövényalkotótól. Hozzátette, a minimum értékhatár megállapítására szintén nincs törvényi felhatalmazás. Az előterjesztés tárgyalása során a rendelet-tervezetet a képviselők öt nem szavazattal nem támogatták.
Tapolcafői Városrész Önkormányzatának testülete beszámolót hallgatott meg a Pápa Városi Polgárőrség tevékenységéről. Az ülésen Villmanné Ikervári Lilla kérdésére felelve Bitai Sándor, a Polgárőrség vezetője elmondta, korábban valóban teljesítettek szolgálatot az oktatási intézmények környékén, a létszámgondok miatt azonban e tevékenység csorbult. Bitai Sándor hozzátette, a jövőben igyekeznek változtatni ezen. A Polgárőrség vezetője egy másik kérdésre elmondta azt is, megkeresésre szívesen jönnek bármely tapolcafői rendezvényre, és készségesen segítenek egy helyi polgárőr egyesület létrehozásában.
A beszámolót a képviselők egyhangúlag elfogadták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!