Párizsi szelet zöldkörettel és angol felszolgálás – szintvizsgát tettek a Mező szakács és pincér tanulói


2012-04-16 22:23:39  | cikk: HuHa  | 


Párizsi szelet zöldkörettel és angol felszolgálás – szintvizsgát tettek a Mező szakács és pincér tanulói főképe
A két éves szakmai képzés első esztendejében tanultakról adtak ma számot a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézményének szakács és pincér tanulói. A szintvizsga mindig a szakiskolai képzés félidejében zajlik, hogy a diákok maguk is felmérhessék, miben kell még erősíteniük, min kell javítaniuk a következő tanévben a sikeres szakmai vizsgához.
-A szintvizsga kizárólag gyakorlati vizsgát jelent, a tanulóknak sem szóbeli sem írásbeli vizsgát nem kell tenniük, viszont képet kapnak arról, hogy a szakmai képzés első évében mit sajátítottak el szakmájuk gyakorlati részéből. A diákok éppúgy, mint a szakmai vizsgán tételt húznak és azt a feladatot oldják meg, az értékelés pedig szintén a vizsga szabályai szerint történik – tudtuk meg Fodor Ferencné szakiskolai tagozatvezetőtől, aki a vizsgabizottságban az intézményt képviselte. A mai megmérettetésen harmincegy pincér és huszonnyolc szakács tanuló vett részt, az értékelést pedig háromtagú vizsgabizottság végezte.
Az iskola tankonyhájában kora reggel kezdtek az ifjú szakácsok, kihúzott tételüknek megfelelően kellett levest és főételt készíteniük. A fazekakban különböző krém-, zöldség- és húslevesek készültek, a serpenyőkben párizsi szeletek sültek, a sütőben csőben sült zöldség illatozott, a tűzhelyeken különféle köretek melegedtek és mártások sűrűsödtek. Az elkészült ételeket több szempont alapján értékelte a vizsgabizottság.
-Központi tételsorból húztak a diákok, a tételeket a kamara állította össze. Az értékelésnél figyeljük az előkészítést, az ételkészítés higiéniáját, a szakszerű főzést, ízesítést, de a bírálati szempontok között szerepel az étel tálalása és díszítése is. A tanulók munkáját eszerint pontozzuk. A szintvizsgázóknak tudniuk kell a szabályos darabolás módját, ismerniük kell a különböző hőközlési eljárásokat és az alapételek elkészítési módját - mondta el Csőker Éva, vizsgabizottsági elnök. Az elnök elismeréssel szólt az intézmény tankonyhájának korszerű  felszereltségéről, mely mint mondta, megteremti a magas szintű oktatás feltételeit. És bár a diákok által készített levesekkel kapcsolatban némi kritikát fogalmazott meg, a főételek többségét jónak ítélte.
-Ez a zöldkörettel kínált párizsi szelet nagyon szépen van tálalva, a zöldségek darabolása megfelelő, párolása tökéletes, a tanuló színenként rakta fel az egyes zöldségeket, ami nagyon mutatóssá tette a tálalást, a köret ízesítése pedig a modern konyha stílusának megfelelően kevéssé sózott. A párizsi szelet vastagsága megfelelő, a panír színe is jó, a hús puhára sült és ízletes – értékelte az egyik diák főztjét a vigzsaelnök.
A szakácsok által készített ételeket a pincértanulók tálalták fel a „vendégeknek”, előtte azonban többféle szervírozási módot mutattak be. Lémann Imre, a pincérek szintvizsga elnöke elmondta, a diákok meghatározott alkalomra szóló menüsort állítottak össze számítógépen, elő- és főételekkel, desszerttel és italokkal, majd pedig a klasszikusnak számító angol felszolgálási módon terítették meg az asztalokat.
-Az angol felszolgálási mód a leginkább munkaigényes és a legnagyobb szakmai tudást igénylő felszolgálási mód, ma már csupán a magasabb osztályba sorolt szállodákban és éttermekben alkalmazzák, a legtöbb helyen pedig a svájci felszolgálási módot használják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szakács mindent kiszolgál a tányérra és a pincér ezt viszi ki a vendégeknek. Ezzel szemben az angol szervírozási mód esetében a szakács tálakba szedi az ételt, amit a pincér adagol ki a vendégnek az asztalnál – magyarázta a vizsgaelnök. Az angol módra terített asztal bírálatát követően, a diákok desszerthez is megterítettek, majd pedig az élőmunkát bemutatva, svájci felszolgálási stílusban hordták ki az elkészült ebédet. Lémann Imre azt is elmondta, a szintvizsgán a megjelenéstől kezdve a beszéden át a felszolgálásig mindent értékelnek, de értékelik az összeállított menüsor külalakját és tartalmát is. Az elnök szerint egyébként a mező diákjai jól felkészültek, bár van még mit tanulniuk, az iskola pedig jó feltételeket biztosít az oktatáshoz.
 A szintvizsgáról a diákok bizonyítványt is kaptak, mely a tanulmányaikat záró bizonyítvány betétlapja lesz, s mely nélkül szakmai vizsgára nem bocsáthatók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!