Milliárdos fejlesztés a Hirtenbergernél


2012-04-14 15:21:09  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Milliárdos fejlesztés a Hirtenbergernél főképe
Tíz éves jubileumát és új üzemcsarnok avatását ünnepelte ma a Hirtenberger Automotive Safety Bt. A Hirtenberger csoport magyarországi leányvállalata 2001-ben jött létre Pápán és egy évtizede működik jelenlegi telephelyén. Az autóbiztonsági berendezéseket gyártó cég az elmúlt években folyamatosan fejlődött, most pedig újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen európai uniós és hazai forrás segítségével 1 milliárd 319 millió forint értékű fejlesztést hajt végre. Az üzemcsarnok avató rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Üveges Tivadar a cég ügyvezetője elmondta, a fejlesztés, melyhez 346 millió forintot meghaladó támogatást kapott a vállalkozás, új – az autóbiztonsági berendezések terén újdonságnak számító – termék gyártásának megkezdését teszi lehetővé. A projekt keretében ötven százalékkal – több mint 1500 m2-rel - növelték az üzem területét és ötven fővel bővítik a dolgozói létszámot. A beruházás felét az új üzemcsarnokok kialakítása teszi ki, másik felét pedig a célgyártósorok, kiegészítő eszközök beszerzésére fordítják. A nagy autógyártó cégekkel közösen kifejlesztett új autóbiztonsági berendezés a gyalogosokat védi, lényege, hogy élő személlyel történő ütközéskor a berendezés megemeli a jármű motorházának tetejét, ezáltal tompítja az ütközés erejét és meggátolja, hogy az elütött gyalogos keresztülessen a járművön. A termék iránt nagy érdeklődés mutatkozik, a sorozatgyártás pedig a közeljövőben megkezdődhet. Ennek feltételeit teremti meg a mostani beruházás – összegezte az ügyvezető. A sajtótájékoztatón Unger Tamás alpolgármester a fejlesztés jelentőségéről szólt, kiemelve, hogy a Hirtenberger újabb beruházása fontos a város számára, hiszen új munkahelyek létrehozását eredményezi. Az alpolgármester szólt arról is, hogy a cég és az önkormányzat közötti jó együttműködést továbbra is szeretnék megtartani és a város segíteni kívánja az autóipari beszállító vállalat további fejlődését. Ennek eleme, hogy az egyik pápai szakképző intézménnyel közösen kidolgoztak egy képzést - Magyarországon egyedülállóan –, mely a Hirtenbergerben folyó munka igényeinek megfelelő szakembereket nevel ki a közeljövőben.
Az új üzemcsarnok avató ünnepségére a meghívott vendégek és a pápai cég dolgozói mellett az ausztriai anyavállalattól érkeztek vendégek, a megjelenteket Üveges Tivadar ügyvezető igazgató köszöntötte. Mint mondta, tíz év a Hirtenberger százötven éves történetében nem tűnik hosszú időnek, mégis nagyon fontos időszak. A pápai leányvállalat megnyitása után 2004-ben, 2006-ban és 2011-ben is újabb üzemcsarnokot épített és új munkalehetőségeket teremtett a Pápán és környékén élő emberek számára.  A jelenlegi beruházás új gyártó- és raktárterület megépítését, 200 fő részére új öltözőt, új porta és beléptető-rendszer kialakítását tette lehetővé. Az ügyvezető szólt arról is, hogy a projekt során nagy gondot fordítottak a környezettudatosságra, a fűtést és hűtést geotermikus energia felhasználásával biztosítják, a világítást pedig energiatakarékos fénycsövekkel oldották meg.
-A magyarországi vállalat dolgozói munkájukkal továbbra is hozzájárulnak a Hirtenberger eredményes működéséhez és jó hírnevéhez – zárta gondolatait Üveges Tivadar.
A Hirtenberger AG. tulajdonosa, dr. Helmut Schuster beszédében köszönetet mondott a cég dolgozóinak és mindazoknak, akik segítették a vállalatot és annak fejlődését.
-Tíz éve spártai körülmények között, a legegyszerűbb eszközökkel kezdtük meg a gyártást és elmondhatjuk, hogy azóta folyamatosan fejlődik cégünk. A mostani helyzet alapján úgy látom, át tudjuk vészelni a magyar és európai uniós problémákat és tovább tudunk fejlődni – fogalmazott a cég tulajdonosa, hozzátéve, pozitív és konstruktív együttműködést kér a magyar és osztrák dolgozóktól és politikusoktól. Köszönetmondással kezdte beszédét dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is. A politikus úgy fogalmazott, tíz évvel ezelőtt még nem tudták, mit hoz a jövő a betelepülő vállalkozás és a város számára, de most már látszik, a Hirtenberger pápai jelenléte és fejlődése mindenkinek jó. Jó a vállalatnak, jó a városnak és jó a dolgozóknak. A projektről szólva elmondta, a Hirtenberger Automotive Safety Bt. az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Program „Komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázati konstrukció keretében pályázott és nyert támogatást beruházásához. A konstrukció keretében 91 projekt nyert el támogatást, az uniós forrás országosan meghaladja a 33 milliárd forintot. A pályázat keretében kilenc Veszprém megyei nyertes projekt született, köztük két pápai: a Hirtenberger és a Dunitalia pályázata. E két pápai beruházással közel ötszázmillió forint értékű támogatás került városunkba. A képviselő kiemelte, a Hirtenberger technológiai fejlesztésével új termék gyártását kezdheti meg, ezáltal tovább erősítheti piaci pozícióit és beszállítói státuszát. Dr. Kovács Zoltán azt is hozzátette, Pápa városában eddig 111 projekt nyert el támogatást, melyek megítélt összege megközelíti a nyolcmilliárd forintot.
Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében a múltbéli osztrák-magyar kapcsolatokat idézte fel, majd a Hirtenberger vállalat és Pápa városa közötti kapcsolat kialakulásáról beszélt.
-A Hirtenberger korrekt, együttműködő cég – soha nem ígért sokat, de azt mindig túlteljesítette – fogalmazott, hozzátéve, a vállalat több száz embernek ad munkát és több millió forint adót fizet a városnak, támogatja a nemes ügyeket és otthon akarja érezni magát Pápán, érdeklődve a város iránt.
-A Hirtenberger sikere a város sikere, hiszen a pápai embereknek, családoknak jövedelmet, a városnak pedig adóbevételt jelent. Mi azt mondjuk, egy kicsit mindenki pápai, de elmondhatjuk azt is, a Hirtenberger már nagyon pápai – zárta köszöntőjét a polgármester.
A csarnokavató rendezvény közös ebéddel majd üzemlátogatással folytatódott. A termelés az új üzemcsarnokban – a „Kapacitásnövelés és új termék előállításához szükséges gyártóbázis létrehozása építéssel, új munkahelyek teremtésével” című európai uniós támogatással megvalósuló projekt befejezését követően -, 2013 első felében indulhat meg.    

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!