Demokratikus Koalíció: Rájár a rúd a kulturális ágazatra


2012-04-13 22:01:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Demokratikus Koalíció: Rájár a rúd a kulturális ágazatra főképe
Aktuálpolitikai és kultúrpolitikai kérdésekről tartott sajtótájékoztatót ma délután a Demokratikus Koalíció Pápai Szervezete. Kerecsényi Zoltán a „kormány kulturális életet sújtó intézkedéseire” hívta fel a figyelmet. Mint mondta, amióta a jelenlegi kormány felállt, azóta nagyjából 30 százalékkal csökkent a kulturális intézmények állami támogatása. Úgy látja, rájár a rúd a kulturális ágazatra.
- Azt kell mondanunk, hogy a megszorítások minden túlzás nélkül a tönk szélére juttatták a közművelődési intézményeket. A korábban megyei fenntartású múzeumok is megkapják a kegyelemdöfést, ugyanis a kormány azoknak a településeknek szeretné átadni a múzeumokat, kiállítóhelyeket, ahol ezek jelenleg működnek, tehát a városoknak. Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha ezek a települések, önkormányzatok nem tudják ezt vállalni, nincs rá pénzük? Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ezekben az intézményekben eddig kiváló szakemberek dolgoztak, akik, ha nem lesz pénz a további működtetésre, munkanélkülivé válnak. Úgy hisszük, hogy ezek a kulturális életet sújtó intézkedések figyelmen kívül hagyják azt, hogy minden magyar állampolgárnak szabad hozzáférése és alkotmányos joga van a kultúrához - fogalmazott Kerecsényi Zoltán, majd kitért a művelődési házakat érintő intézkedésekre is.
A DK összeállított egy vázlatot, amelyben több kritikus pontot is felvázolt. Ezek közül Kerecsényi kiemelte, a mai hatalom a központi irányításra törekedve a kulturális művészeti szférát szeretné átpolitizálni. Ez megnyilvánul a független szakmai fórumok véleményének figyelmen kívül hagyásában, és a pályázatok elbírálásában is, mint például az Új Színház és a Trafó igazgatói pályázata. Mint mondta, előfordult már olyan is, hogy pályázat nélkül neveztek ki kulturális intézmény élére vezetőt, pl. Gödör Klub, és megesett az is, hogy egy intézmény élére saját emberüket helyezték, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó ügyvezetőjét, Révész Máriát, a pécsi Fidesz korábbi elnökét.
- Humanizálni kellene a kulturális életet és szférát, fejleszteni kellene a kultúra humánus értékeit és többet kellene áldozni az irodalomra. Többet kellene áldozni arra, hogy a mai fiatalok többet olvassanak, többet járjanak színházba, több filmet nézzenek és meg kell említeni olyan intézkedéseket is, amelyek az előző kormány idején pozitívak voltak, esélyegyenlőségi törekvéseket, mint a mozgó könyvtárak rendszere.
Aktuálpolitikai kérdésként a budapesti József Attila-szobornál történtekről beszélt, helyi ügy kapcsán pedig a jövő heti holokauszt emléknapra hívta fel a figyelmet.
Egy híres szociáldemokrata család sarja, Szakasits Árpád volt köztársasági elnök unokája, Schiffer János volt a pápai Demokratikus Koalíció mai vendége. A volt budapesti főpolgármester-helyettes kiemelte, ma rendkívül fontos beszélni a kultúráról, arról az eszközről, amely összefogja a magyar társadalmat. Úgy látja, sok párhuzamot lehet hozni az ’50-es és ’60-as évek politikája és a mai között.
- A hatalom befolyással akar lenni a kultúrára, holott azt gondolom, a hatalomnak a feltételeket kell megteremtenie a kulturális intézmények, az alkotás és a befogadás számára. Inkább a konzervatív kultúra támogatása jellemző ma hazánkban, a kortárs, a megújító pedig háttérbe szorul. A politikus kitért a színházi törvényre és a magyar filmgyártás szünetelésére is. Úgy látja, politikai alapon az alternatív, úgymond kísérletező társulatok háttérbe kerültek, mivel már nem kapják meg a színházi finanszírozás tíz százalékát.
Aktuálpolitikai kérdések közül ő is a fővárosi, Kossuth téri József Attila-szobor sorsáról szólt. Mint mondta, helytelen az erőszakosság, hogy visszaállítanák az 1945 előtti Kossuth tér állapotát, mintha nem történt volna közben nagyon sok minden, nemcsak diktatúra, forradalom, rendszerváltás se lett volna.
- Én azt gondolom, ezeknek is nyomot kell hagyniuk egy város terén. Mivel változott az ember, hiszen rajtunk is látszik, hogy eltelt húsz év és változtunk, azt gondolom, így kell a városunknak is változni és nem lehet mechanikusan visszaállítani azt, ami ’45-ben volt. Ez is egy ideológiai kérdés, és úgy látom, az ideológia nagyon átszövi a mai politikát, amely mindig valahová rossz irányba vezet. A kormány nem tanult abból, amit a magyar társadalom többször megélt, hiszen többször is volt diktatúra hazánkban. Amikor diktatúra van, a hatalmon lévők mindig azt hitték, hogy örökké ott lesznek és nem vették figyelembe, hogy akik előttük voltak, azok is mindig megbuktak. Én sajnos ma is ezt érzem, hogy bár a választásokon kétharmados többséget kaptak, ezzel lehet élni és visszaélni is.
Schiffer János azt gondolja, a kétharmad alkalmat adott volna egy kiegyensúlyozott, nagyvonalú politika kialakítására, ami sokkal kevesebb konfliktust eredményezett volna. Ám ma csak a konfliktus követi a konfliktust, a politikus pedig nem érti, miért van ez így. Meglátása szerint a kormány visszaél kétharmados többségével, s erre egyszerű példaként fővárosunk zászlóváltását hozta fel.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!