Norvég hét a Fáy Óvodában


2012-04-13 21:35:24  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Norvég hét a Fáy Óvodában főképe
A Fáy András Lakótelepi Óvodában több nemzet kisgyermekei élnek együtt. Az intézmény multikulturális programjának részeként a különböző nemzetiségű ovisok egymás  kultúrájának megértése érdekében minden hónapban 1-1 hétig kizárólag egy adott nemzet kulturális elemeivel foglalkoznak. Az amerikai, a svéd és a magyar hét után most norvég hét volt az oviban. A magyar hetet október 23-ához kötötték, a svéd hetet Luca napjához, az amerikai hetet pedig az Egyesült Államok második legnagyobb ünnepéhez, a hálaadáshoz. A programokról Nagy Adél óvodapedagógus mesélt portálunknak. Mint mondta, a nemzetiségi hetek célja, hogy az óvodába járó külföldi gyerekek egy kicsit otthon érezzék magukat nálunk, megismerjék egymás kultúráját, szokásait.
A szülőkkel való előzetes egyeztetés után a hét folyamán norvég receptekből készült egészséges ételeket ehettek a gyerekek, mint például édes sajtot, teljes kiőrlésű, lenmagos kenyeret, fánkszerű édességet. A hét során megtanultak több norvég dalt, táncot és játékot valamint megismerkedtek klasszikus norvég mesékkel és főszereplőikkel is. Az intézmény Áfonya csoportjába négy norvég óvodás jár, akik a hét folyamán hagyományos norvég népviseletben jöttek az óvodába. A hét második felében a norvég szülők is részt vettek a foglalkozásokon.
- A norvég hét a gyerekek játékaiban is megjelent. A játék közben észrevehetően kitágult a világuk és teljesen máshogy élték meg az idegen nemzet megismerését, mint egy átlagos magyar csoportban. Minden nagyon tetszett nekik, összességében nagyon élvezték a programokat, és rendkívül aranyosak voltak - mondta el tapasztalatait Nagy Adél.
Az óvodapedagógus úgy látja, az ilyen típusú közös programok és egymás kultúrájának ily módon történő megismerése kézzelfoghatóvá válik minden nemzet számára. Hozzátette, rendkívül örül annak, hogy a gyerekeken keresztül számára is kitágult a világ.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!