A új civil törvényről tájékozódhattak


2012-04-13 21:04:33  | cikk: mo  | 


A új civil törvényről tájékozódhattak  főképe
Az Országgyűlés 2011. december 5-én, az önkéntesség nemzetközi napján fogadta el az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt, röviden a civil törvényt, amely idén január 1-jén lépett hatályba. Az új szabályozás adta keretekről, a szervezeteket érintő változásokról Némedi Eszter, a Wekerle Sándor Alapkezelő Veszprém megyei területi koordinátora tartott tájékoztatót a városban működő klubok, egyesületek, civil csoportok képviselőinek.
Némedi Eszter összefoglalta a civil törvény legfontosabb momentumait, a 2012-ben életbe lépett változásokat. Elmondta, három, a civileket érintő törvényt sikerült egységesíteni az új szabályozásban, - az egyesülésit, a közhasznúságit és az NCA-ról szóló törvényeket – így sikerült eleget tenni a civilek egységesítésre, egyszerűsítésre vonatkozó igényének. A koordinátor hozzátette, az új jogszabály előnye, hogy rugalmasan alkalmazkodik a változásokhoz, nem kell állandó jelleggel törvényt módosítani, a legfontosabb szabályok várhatóan nem fognak módosulni, így a civilek biztosabb és kiszámíthatóbb körülmények között működhetnek.
Némedi Eszter beszélt arról is, hogy miután az új törvény hatályon kívül helyezte a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvényt, a támogatásokkal kapcsolatban a kezelői feladatokat a Wekerle Sándor Alapkezelő látja el. Létrejött a Nemzeti Együttműködési Alap, amely 2012-től a bejegyzett civil szervezetek számára működésük, szakmai programjaik megvalósításához biztosít költségvetési forrásokat.
A tájékoztatón elhangzott, az állandósult, de egyre elaprózottabbá váló működési célú támogatások nem ösztönözték kellően a szervezeteket az állami forrásoktól független önellátásra, emiatt vált szükségessé egy új személetű támogatáspolitika kialakítása. Az alkalmon kiderült az is, 1,9 milliárd forintos pályázati kerettel a Nemzeti Együttműködési Alap kiírta az ez évi pályázatokat a civil szervezetek működésének támogatására. A Nemzeti Együttműködési Alap öt kollégiuma öt kategóriában írta ki a pályázatokat 377-377 millió forintos keretösszegekben. A témakörök: a nemzeti összetartozás, új nemzedékek jövőjéért, mobilitás és alkalmazkodás, közösségi környezet, társadalmi felelősségvállalás. A támogatás mértéke civil szervezetenként 250 ezer – 5 millió forint közötti összeg, a pályázóknak saját forrást is fel kell mutatni, amelynek legkisebb mértéke a támogatási összeg 10%-a. A kiírás a bírálati szempontokat is közzéteszi, eszerint a pályázatok elbírálása során leginkább azt fogják vizsgálni, hogy a kért támogatás mennyiben reális, mennyiben van összhangban a szervezet céljaival; a pályázó milyen megalapozott szakmai tevékenységet, sikeres programokat tudhat már maga mögött; az esélyegyenlőség, a közösségi értékteremtés és a társadalmi integráció hogyan érvényesül; a szervezet milyen konkrét célokat, feladatokat tűzött ki maga elé; a költségvetési tervezése mennyiben megalapozott. A pályázatok benyújtási határideje május 2. és 8. közé esik – adott tájékoztatást a Wekerle Sándor Alapkezelő munkatársa.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!