Utánajártunk - visszaveszik a régi tv-t, tönkrement hűtőt


2009-12-10 15:18:47  | cikk: Babos Petra  | 


Az ünnepek közeledtével sokakban felmerül, mi kerül idén a fa alá. A legnépszerűbb ajándékok közé tartoznak az elektronikai és elektromos berendezések. Praktikus ajándék lehet egy MP3 lejátszó, vagy akár egy digitális fényképezőgép is. Sokan választják a régi televíziójuk helyett a nagyképernyős LCD TV-t, de néha jól jön a konyhára egy új hűtő vagy mikrohullámú sütő. Hölgyeknek hasznos ajándék lehet egy mosogatógép.

Utánajártunk, hogy Pápán mely elektronikai boltok veszik vissza régi készülékeinket, ha mi újat szeretnénk vásárolni. Megkerestük városunk áruházait, üzleteit, és megtudtuk, mindenhova visszavihetjük régi termékünket, ha helyette ott veszünk újat. Tehát nem kell aggódni amiatt, hogy hova süllyesszük a régit, ha újat szeretnénk…
Van megoldás! Leadhatjuk abban a boltban, ahol az újat vesszük helyette.

A Kormány a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 2. bekezdésében
és az 59. § (1) bekezdésének pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
A rendelet hatálya: a rendeletre tartozó elektromos és elektronikai berendezésekre, a belőlük származó hulladékokra, és az ezen hulladékokkal kapcsolatos visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási tevékenységekre. Nem terjed ki e rendelet hatálya a honvédelmi és nemzetbiztonsági célú elektromos és elektronikai berendezésekre, valamint azon elektromos és elektronikai berendezésre, amely e rendelet hatálya alá nem tartozó dolog alkotórésze vagy tartozéka.

A gyártó visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási kötelezettsége:
A gyártó köteles az általa forgalomba hozott elektromos berendezésből származó hulladékot, a háztartási berendezésből származó történelmi hulladékot, az új, azonos vagy azonos funkciójú termékkel helyettesített nem háztartási berendezésből származó történelmi hulladékot visszavenni (visszavételi kötelezettség).
 A gyártó megtagadhatja az elektromos berendezés visszavételét, amennyiben a visszavételi, a begyűjtési és hasznosítási kötelezettség teljesítése az emberi egészségre, illetve a környezetre súlyos veszélyt jelenthet.
A gyártó a visszavételért a kereskedőtől, illetve a fogyasztótól díjat nem követelhet, azonban a visszavétel ösztönzése érdekében díjat fizethet. Ha az elektromos berendezés nem tartalmazza az elektromos berendezésre jellemző alapvető alkotórészeket, a gyártó köteles visszavenni a hulladékot, azonban a kezelés költségeivel arányos díjat számíthat fel.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!