Tradícionális ír hangverseny az Erkelben


2012-04-10 11:41:27  | cikk: mo  | 


Tradícionális ír hangverseny az Erkelben főképe
Nagy Tiborné, a Bartók Béla Zeneiskola szolfézstanára közreműködésével különleges hangversenynek adhatott otthont az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola aulája ma délelőtt. A zenepedagógus segítségével az Írországból érkezett County Tipperary Ryan Youth Orchestra adott koncertet Michael John Ryan karmester vezényletével. Nagy Tiborné lánya és Michael John Írországban ismerkedtek meg, így jöhetett létre a mai koncert.
A ír Tipperary településen működő zeneiskola ifjúsági zenekara 1979-ben állt össze. A több mint húsz ifjú növendékkel működő zenekar kétévente szervezi nagyszabású kirándulásait, melynek idei úti célja Magyarország volt. Korábban jártak már Németországban és Amerikában is – tudtuk meg Michael John Ryan karmestertől. Michael John nem először jár hazánkban, 1993-tól magyar ösztöndíjjal tanulhatott a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben, majd később családjával jött vissza Budapestre.
Az ifjúsági zenekar nemcsak komolyzenei darabokat tűzött műsorára, hanem a tradícionális ír zene egy-egy alkotását is bemutatta népes közönségének, melyet ír tánccal kísértek.
- Az ír zene olyan mint maguk az írek. Jókedvűek, vidámak és mosolyt csalnak az arcokra – fogalmazott a karmester, majd hozzátette, a közel 40 perces hangverseny próbái már szeptemberben elkezdődtek. A zenekar tagjai közül sokan messzebbről, környező településekről utaztak az ír zeneiskolába, hogy lelkiismeretesen részt vegyenek a próbákon.
A County Tipperary Ryan Youth Orchestra növendékei délután megtekintik Pápa nevezetességeit, sétálnak a belvárosban, csütörtökön pedig fellépnek a Tarczy Lajos Általános Iskolában is. Csütörtök délután indulnak következő koncerthelyszínükre, Győrbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!