Ipartörténeti Kör-a Huszár család története


2009-12-10 14:37:55  | cikk:  | 


Tegnap délután 5 órakor került sor az Ipartestület székházában az Ipartörténeti Kör utolsó összejövetelére.
Elsőként közös megbeszéléssel értékelték az elmúlt év munkáját, majd a következő év programját tárgyalták. Jövőre a múlt jeles, nagy iparoscsaládjainak életét, munkásságát fogják áttekinteni a kitűnő ipartörténeti könyv segítségével.
A tegnapi délutánon Huszár János körvezető ismertette családjuk történetét. Apja Pápán ismerte meg a szitamesterség és drótkerítés-készítés titkait. Miután alaposabban el akarta mélyíteni tudását, Ausztriába ment, nyolc évig dolgozott Bécsben és Linzben, nagyobb drótkerítés készítő üzemekben. Itt magyar közösségekben élt, ahol tornaegyletet hoztak létre, és népszínműveket adtak elő. Az első világháború szólította haza. A háború után hadirokkantként alapított műhelyt Pápán, melyet fiának adott tovább. Később szitakészítésre már nem volt szükség, drótkerítést, díszes kerítést, ágybetétet és ökörszájkosarat csináltak. A műhelyt a század végén zárták be.

Babos Petra


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!