Szolidaritás-demonstráció: Pápa a félelem és a rettegés városa


2012-04-05 21:43:37  | cikk: mo  | 


Szolidaritás-demonstráció: Pápa a félelem és a rettegés városa főképe
Nagygyűlést és fáklyás felvonulást szervezett a Magyar Szolidaritás Mozgalom ma este a Kossuth-szobornál, hogy így tiltakozzon a kormány intézkedései ellen. A veszprémi, tapolcai, szombathelyi, celldömölki, ajkai, zirci, nádasdladányi és pápai résztvevőkhöz csatlakozott a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt helyi szervezete is. A nagygyűlésen mindhárom szervezet képviselői hangot adtak tiltakozásuknak. Fapál Ferenc, a Szolidaritás Mozgalom megyei koordinátora elmondta, mozgalmuk az összefogás jegyében kívánja hallatni a hangját az állami főhatalmat birtokló Fidesz-KDNP pártszövetség demokráciát sárba tipró, diktatúrát építő hatalomgyakorlása miatt.
- Pápa fél! Pápa a félelem és a rettegés városa. Pápa lakói nem gyávák. Pápa attól fél, hogyha csak egy kicsit is ellentmond a nemzeti együttműködés rendszerének, akkor a hatalmat gyakorlók megtalálják a módját, hogy az egyet nem értő személy egzisztenciálisan ellehetetlenüljön. Nincs másként gondolkodás, tessék beállni a sorba és tapsolni! Be akarunk állni ebbe a sorba? Nem! Félelem nélküli életet akarunk az országban és Pápán is. Ahol az ember szabadon elmondhatja véleményét, nem kell attól félnie, hogy a hatalom részéről retorziók érik – fogalmazott Fapál Ferenc.
A Szolidaritás Mozgalom koordinátora hozzátette, Magyarország az egzisztenciális félelem mellett az elemi felháborodás országa is. Fapál Ferenc szerint a Szolidaritás lehet az egyetlen kivezető út ebben az egyenlőtlenségekre épülő világban. A koordinátor szerint a helyzetért az „Országgyűlésben helyet foglaló kétharmad” a felelős, „akik képviselői önálló indítványként teremtik meg a jólétet maguknak és gazdasági holdudvaruknak.” A szónok hangsúlyozta, „azonnali és radikális változásokra van szükség és ezt a kormánypártoktól nem várhatjuk, csak magunkra számíthatunk.”
A DK pápai vezetője, Kerecsényi Zoltán „Lesz még magyar köztársaság” felkiáltással szintén az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet. A köztársaság magában foglalja az egyenlőség, a szabadság, a szolidaritás, a konszenzus fogalmát, az egész társadalom összetartozásának igényét, a szociális igazságosság kiterjesztését és a liberális szabadság elvét – mondta.
- Miért is állunk ma itt? Mert a magyar emberek többsége, a dolgozó emberek, a vidéki emberek és Ti itt mind, akik itt vagytok velünk, már jó ideje érzitek, hogy a jelen Magyarországa, nem a szabadság, hanem a hatalomnak alávetett, kikényszerített rend és alázat világa. Tiszta vizet kell önteni a pohárba! Össze kell fogni! Szolgálja ez a mai pápai alkalom nem csak a baloldali, hanem a demokratikus összefogás első kapavágását – fogalmazott Kerecsényi Zoltán.
A nagygyűléshez az MSZP helyi szervezete is csatlakozott. Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett: „egy évvel ezelőtt az aljas, új Alaptörvénnyel megszűnt a Magyar Köztársaság.”
- Amíg fekszenek előtte a porban, térdelve néznek fel rá, minden diktátor óriásnak tűnik. De ha föltápászkodunk és egyenes gerinccel szembenézünk vele, láthatjuk, hogy nem óriás ő, hanem törpe. Ha szembeszálltok vele és belenéztek a szemébe, abban a szemben félelmet fogtok látni. Mert minden diktátor fél a saját népétől. Jobban fél, mint a nép a diktátorától. És mivel a diktátorok hatalma az emberek félelméből táplálkozik, köszönöm, hogy eljöttetek, és köszönöm, hogy bizonyítjátok, hogy van még ebben az országban, aki nem fél. Pápán ez egy óriási dolog. Hiszen ebben a városban kifejezetten élnek a Rákosi-nézetek: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ezen sürgősen változtatni kell. Ez nem a 21. század Európája. Ez nem a Magyar Köztársaság – emelte ki a szocialista politikus.
A nagygyűlés negyedik felszólalója, Mészáros Mary szintén határozottan bírálta a kormány politikáját és intézkedéseit, majd összefoglalta a Szolidaritás Mozgalom célkitűzéseit. A mozgalom képviselője leszögezte: „szervezetünk egy olyan köztársaság kialakításán dolgozik, amelyben emberként és nem rabszolgaként élhetünk.”
A demonstráló menet mécsesekkel vonult a belvárosban, érintették a Városházát, a Fidesz-iroda épületét és a Március 15. teret, majd a sétálóutcán tértek vissza kiindulási pontjukhoz, a Kossuth-szoborhoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!