Talajcserére van szükség a Plébániasoron, amit újabb régészeti feltárás előz meg


2012-04-05 15:56:31  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Talajcserére van szükség a Plébániasoron, amit újabb régészeti feltárás előz meg főképe
A kivitelező elkezdte a Plébániasoron az útburkolat építési munkálatait. Az alépítményi munkák kezdetén azonban kiderült, teljes talajcserére van szükség az egykori taxiállomás helyén - derült ki Németh Tamás ma délutáni sajtótájékoztatóján. A Boroszlán Zrt. munkatársai a tükörkiemelés végeztével megmérték az altalaj teherbírását. Ekkor kiderült, az jóval kevesebb, mint amennyinek lennie kellene. Ahhoz, hogy a burkolat a későbbiekben ne süllyedjen meg, mindenképpen talajcserére van szükség ezen a területen. A talajcsere viszont nem megoldható a régészek közbenjárása nélkül, így a munkák leálltak ezen a részen, a kivitelező fekete fóliával le is takarta ezt a területet.
A Fő tér felújítása végig régészeti felügyelet mellett zajlott, s ez a Plébániasor esetében most folytatódni látszik, hiszen a tükörkészítés során újabb lelőhelyre bukkantak a szakemberek. Németh Tamás elmondta, a gyenge talajterhelés okára a régészektől várják a választ. Feltételezések szerint rejtett csapadékvíz-csatorna illetve forrás is okozhatja a vizes talajt.
- A jövő héten a régészekkel együtt egy helyszíni bejáráson fogjuk eldönteni a továbblépés feltételeit, lehetőségeit. Kétségtelen, hogy hordalékkúpon vagyunk és ez a rész csak egy feltöltés, de sehol másutt nincs ennyire bizonytalan talaj a Fő téren, mint itt, ezért meg kell kutatnunk, ami a régészek nélkül nem megy - mondta a Pápai Városfejlesztési Társulás Kft. vezetője.
Németh Tamás kihangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vezető régész személyének megtalálása ne befolyásolja a kivitelezési munkákat. Mint mondta, nem akkora területű ásatásról beszélünk, mint az előző, a templom előtti volt, a Plébániasor lényegesen kisebb és a jelentősége se akkora, hiszen épület nem várható, csak inkább emberi maradványok a temetőhöz kapcsolódóan. Hozzátette: a szeptemberi határidőt az újabb kutatás nem befolyásolja.
A városi ballagás tehát már biztos, hogy nem a Fő téren fog áthaladni. A lehetséges útvonalról Unger Tamás alpolgármester azt nyilatkozta, a jövő héten lesz végleges eredmény.
- A városi ballagás egy olyan pápai hagyomány, amelyet még a Fő tér felújítása sem befolyásolhat, tehát ebben az évben is lesz. Az viszont már biztos, hogy az eddig említett Plébániasoron nem vezethet az útvonal. A lehetőségek közül a jövő héten döntünk a középiskolai igazgatók bevonásával - fogalmazott az alpolgármester.
A Mozi építési munkálatai is szeptember végén fejeződnek be - mondta el kérdésünkre Németh Tamás. Kifejtette, a homlokzati vakolaton még javítani kell, melyet a kivitelező megkezdett, illetve az előtető elhelyezése van hátra. A belső munkák kapcsán hozzátette, szakipari munkák vannak hátra, hisz a munka nagy része, a vasbeton lépcső elkészült.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!