„Rá vannak kényszerítve a pápai fiatalok, hogy elhagyják a várost”- az MSZP Ifjúsági Tagozata szeretné megoldani ezt a problémát


2012-04-03 20:05:51  | cikk: Tóth Tamara  | 


Március 24-én a Magyar Szocialista Párt Választmánya elfogadta az Ifjúsági Tagozat országos minősítését. Az Ifjúsági Tagozat céljairól Laky Tamás és Jabronka Richárd, az MSZP Pápai Alapszervezetének alelnökei tartottak ma sajtótájékoztatót.
Az IT egyik célja - mint ahogy azt neve is mutatja - a magyar ifjúságot érintő társadalmi, közéleti, szociológiai kérdések vizsgálata, és a felmerülő problémák megoldása. A másik célja többek közt, hogy egyfajta utánpótlás nevelést biztosítson a jövő MSZP-s politikusai számára. Ezen felül egy nyitott közösséget biztosít a tagozat azoknak a fiataloknak, akik szimpatizálnak a baloldali eszmékkel. Az IT által megfogalmazott ifjúságpolitikai programokat, szakmai javaslatokat az MSZP a következő választásokon már beépíti a programjába.
- Pápán is működik már az MSZP Ifjúsági Tagozta, több mint harminc taggal. A tagozat nagy részét helyben a húszas éveiben járó fiatal egyetemisták adják, de vannak olyan tagjai is, akik már a munka világában élnek vagy éppen családot alapítottak. Az IT tagsága nemcsak párttagokból áll - mondta Laky Tamás.
Az IT helyi szinten is az ifjúságot érintő problémákkal szeretne foglalkozni, melyek közül Laky Tamás a város jövőjét közép-és hosszútávon befolyásoló kivándorlást emelte ki.
- Mindannyian tapasztaljuk, hogy sok fiatal, miután egy magasan kvalifikált szakmai végzettséget szerez, diplomát szerez, sajnos Pápán nem tud elhelyezkedni, részben azért, mert nincsenek olyan munkahelyek, ahol erre a rétegre lenne igény, részben pedig azért mert alacsony a jövedelemszint. Ahhoz, hogy elinduljon egy fiatal, vagy ha családalapításban gondolkodik, munka kell és normális fizetés. Rá vannak arra kényszerítve a pápai fiatalok, hogy elhagyják a várost. Ezek a fiatalok, jelentenék a város társadalmi, közéleti, kulturális életében azt a szellemi vezetést, amit majd Pápa egy-két évtized múlva tudna kamatoztatni. Ha ez a generáció elmegy, hiányozni fog a város életéből mindig. A város jövője hagyja el jelenleg Pápát - véli a politikus.
Az IT erre a problémára is keresi a megoldást. Első lépésben azt szeretnék elérni, hogy a pápai fiatalok újra azt érezzék: van jövőjük a városban, van jövője a városnak, fiatalként Pápán képzeljék el a jövőjüket, és itt akarjanak élni. Az IT úgy látja, lélektani fordulatra van szükség és szeretnék megfordítani a kialakult negatív életérzést.
- Mi hiszünk Pápában, mi hiszünk a város jövőjében, de úgy véljük, ahhoz, hogy ez a jövő lendületes és fiatalos legyen, sok tekintetben változásra van szükségünk - tette hozzá Laky Tamás.
Az Ifjúsági Tagozat országos szintű kiépülésében több pápai fiatal is részt vett, köztük Jabronka Richárd, aki a tájékoztatón egy helyi probléma alternatív megoldását vázolta fel. Mint mondta, az IT helyi tagjait már több gimnazista és középiskolás is megkereste az iskolabüfék ügyében.
- Két gondot jeleztek: az egyik az, hogy az iskolai büfék nagyon drágák, a másik pedig, hogy nagyon sok egészségtelen élelmiszert árusítanak. Előttem látható egy szendvics és körülbelül két deciliter cola. Több iskolában is megnéztük a büfé árait, átlagosan a szendvics 150-170 forint közötti áron, a cola pedig 100 forintos áron mozog. Egy meleg szendvics 250-300 forint. Úgy gondoljuk, hogy ezek az árak túl drágák egy diáknak - összegezte Jabronka Richárd.
A magas árak kikerülhetetlenek a fiatalember szerint, hiszen az intézmények szabályzatai, a házirendek tiltják az óraközi szünetben az iskola elhagyását, így ha a diák nem vitt otthonról ennivalót, rákényszerül a büfé drága és egészségtelen kínálatára.
Az IT azt javasolja az intézményvezetőknek, hogy próbálják meg egy kicsit diákszemmel nézni a kínálatot, és ha van rá módjuk, vizsgálják át a büfék működését, valamint azt, hogy milyen áron, milyen szolgáltatásokat kapnak a diákok.
Az IT célja közt szerepel az egészséges életmódra történő váltás elősegítése valamint az igényformálás a diákok körében is. Ezt különböző prevenciós előadások szervezésével szeretnék elérni – jelentette ki Jabronka Richárd, majd hozzátette, az IT helyben is várja a csatlakozni kívánó fiatalokat.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!