Elkötelezettség a Kiválóságért – európai szintű elismerés a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolának


2012-04-02 09:22:25  | cikk: HuHa  | 


Elkötelezettség a Kiválóságért – európai szintű elismerés a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolának főképe
A közelmúltban vehette át a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium az „Elkötelezettség a Kiválóságért” (C2 E) címet, hét hazai közoktatási intézménnyel együtt. A pályázatot, melyen a PGSZKIK sikeresen szerepelt 2010-ben írta ki a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület azon szervezetek (cégek, intézmények stb.) számára, melynek vezetése elszánta magát arra, hogy elinduljon a szervezeti kiválóság felé és elkötelezettséget vállalt a folyamatos fejlődés iránt.  A C2 E rövidítésű elismerés (Commited to Excellence) az első lépés az európai szintű kiválóság felé – tudtuk meg Egyházi Andreától, az intézmény minőségirányítási csoportvezetőjétől.
-Három területet céloztunk meg pályázatunkban fejlesztési tevékenységként – magyarázta a vezető – a folyamatszabályozást, a belső vertikális és horizontális kommunikáció fejlesztését és a munkatársak szélesebb körű bevonását az intézményi folyamatokba.
A pályázat első lépeseként „átvilágító” jellegű, szervezetfejlesztést támogató önértékelést kellett készítenie az iskolának, az EFQM Kiválóság Modell kilenc kritériuma alapján, majd ez alapján határozták meg a fejlesztendő területeket, melyekben legalább három projektet kellett végrehajtaniuk és bemutatniuk.
-A folyamatszabályozás összetett feladat volt, hiszen intézményünk tevékenységi köre rendkívül szerteágazó. A szabályozással viszont átláthatóbbá, rendszerezettebbé tettük az intézményi folyamatokat, ami hatékonyabb működést eredményez. A belső kommunikáció fejlesztésénél az volt a célunk, hogy eredményesebben működjön az információcsere, így most az intézményben a szóbeli kommunikáció mellett kialakítottuk az elektronikus kommunikáció rendszerét is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kollégák sokkal gyorsabban értesülnek az iskola eseményeiről, iránymutatásairól, ami szintén a hatékonyságot erősíti. A munkatársak szélesebb körű bevonásával azt céloztuk meg, hogy a kollégák érezzék az intézményben betöltött szerepük fontosságát, hiszen ezáltal  nő az elkötelezettségük az  iskola iránt, ez pedig jobb teljesítményre sarkallhatja őket – sorolta Egyházi Andrea a vállalt fejlesztési területeket.
A benyújtott pályázatot és a vállalt szervezetfejlesztési projektek megvalósítását képzett értékelők bírálták el, helyszíni szemlét tartottak, majd szakmai értékelésük alapján ítélték oda az „Elkötelezettség a Kiválóságért” címet. Az elismerés több előnnyel is jár a PGSZKIK számára.
-Elsősorban marketing szempontból jelentős ez az elismerés, de fontos abból a szempontból is, hogy a munkatársakat elkötelezettebbé tettük a projektbe való bevonásukkal. Emellett kialakítottunk egy stratégiai szemléletet az intézményben, és kollégáinknak bemutattuk, hogy a minőségirányítás a hatékonyság és a legmagasabb szintű kiválóság felé igyekszik vinni az intézményt.
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium egyébként nem áll meg ennél a minőségi díjnál, céljuk, hogy az ISO rendszert bevezessék. Ennek előkészítését is megkezdték már, a minőségirányítási kézikönyvet elkészítették és most folyik a bizonylati album összeállítása, ez pedig illeszkedik a most elnyert kiválóság díj követelményeihez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!