Százhúsz asztalon kínálták értékeiket a gyűjtők a Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón


2012-04-01 19:23:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Százhúsz asztalon kínálták értékeiket a gyűjtők a Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón főképe
Százhúsz asztal telt meg ma délelőtt szebbnél szebb, értékes csecsebecsékkel, különböző korú és származású érmékkel és papírbankókkal a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában a Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Pápai Csoportja már 31. alkalommal rendezte meg nagy sikerű és országos szinten is elismert börzéjét, melyre Sopronból, Sárbogárdról, Gödöllőről, Budapestről, Körmendről, Zalaegerszegről, Kaposvárról, Csurgóról és még Szlovákiából is érkeztek gyűjtők. A pápai kiállítók 15 asztalon terítették ki nagyra becsült gyűjteményüket.
Hanisch Attila, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Soproni Csoportjának elnöke rengeteg érdekességet hozott a pápai börzére. Ritka, nagyon távoli, Ausztrália környéki egzotikus szigetek érméit, továbbá színes Hawaii-i pénzeit, valamint régi, francia gyarmatok fizetőeszközét, mint például Elefántcsontparti érméit emelte ki gyűjteményéből.
- Éppen harminc éves, csendes házi jubileumomat ünneplem, hiszen 1982-ben kezdtem el egy véletlen folytán foglalkozni az érmekkel. Egy barátommal vacsoráztam, és amikor fizettünk, a visszakapott pénzt forgatta, nézegette elölről-hátulról, én pedig megkérdeztem, hogy mit néz ezen a közönséges, nem túl értékes pénzen. Erre ő azt felelte, nem lesz ez annyira közönséges pár éven belül, hiszen kivonják a forgalomból - éppen 5-10 forintosokról volt szó - és majd jóval nagyobb értéke lesz, mint a névértékük. Azóta jól beigazolódtak a szavai, hisz az 5 és 10 forintosokból a ’73-as, a ’75-ős, a ’81-es, a ’82-es évjáratú nagyon sokszor, több nagyságrenddel többet ér. Tudni kell róluk, hogy kis példányszámban bocsájtották ki őket, és a másik nagyon fontos ismérvük a kiváló állapot, ezek szép pénzek - mutatta be gyűjteménye kincseit az éremgyűjtő.
Hanisch Attila 1984 óta jár a pápai börzére, ahova, mint mondta, mindig nagyon szívesen jön. Három évvel ezelőtt a MÉE Pápai csoportja a visszatérő, régi kiállítót elismerő oklevélben részesítette.
Tóth László János mindössze öt éve gyűjti az érmeket, és sajnos az érmékhez fűződő viszonya egy horror-történethez kapcsolódik. Úgy fogalmazott, egy férfi kemény, mint a kő, nem hajlik, mint a nád, de az ő életében kétszer is volt olyan mélypont, amikor azt hitte, meg fog halni. A lelki és anyagi nehézségek közepette édesanyja régi pénzérméi hozták egyenesbe a mára profi gyűjtővé vált férfit, kemény és göröngyös úton.
- Én a magyar Árpád-házi érméket tartom a legértékesebbnek, de vannak modern ezüst érméim is, melyek az ezüst ár gyors változásai miatt is kelendőbbek. A magyar érmék rendkívül beszédesek, hiszen a történelem mindannyiunk által tanult részleteit elevenítik fel, mindenki számára van tanulságuk - mondta Tóth László János.
A nem mindennapi történet főszereplője Budapestről érkezett a pápai találkozóra. Pápát úgy jellemezte: gyönyörűek az épületek, tiszták az utcák, kellemes a környezet. A börzét - amely szerinte Európa legkiválóbb börzéje - rendkívül jól szervezettnek minősítette.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!