Masszi Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás


2012-04-01 06:32:30  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Masszi Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás főképe
Masszi Ferenc amióta az eszét tudja, vonalakat húz, rajzol - saját bevallása szerint. Később, az iskolában a tanárok idegeit is a folytonos rajzolással borzolta. Az alkotó most nyíló kiállításával hazatért Pápára, hiszen itt született, majd a híres-neves Türr István Gimnáziumban érettségizett. Abban az időben működött egy művészkör, melynek tagjai közt fellelhettük Heitler Lászlót, A. Tóth Sándort és Horváth Lajost is, Masszi Ferenc is nekik köszönheti pályaindíttatását. Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanít rajzot, festést és grafikát egy kis művészettörténettel. Képei olyan problémákat feszegetnek és oldanak meg, melyek, mint mondta, a tanításban is hasznosak és még inspirálja is a művészt. Mostani kiállítása főleg lírai megközelítésű versillusztrációkat tartalmaz, de a figyelmes nézelődő találkozhat néhány absztrakt képpel és grafikával valamint több élénk színű akvarell festménnyel is.
A tárlat egyik fele olyan képeket tartalmaz, melyek Fűzfa Balázs irodalmár Tizenkét legszebb magyar vers című könyvéhez készültek. A kiállítás másik fele pedig a homokbödögei művésztelepi munkáját mutatja be.
A megnyitón Hauber Károly beszélt az alkotóról és alkotásairól. Pápán először 1984-ben, majd 2010-ben és ma nyílt kiállítása a rendkívül sokoldalú művésznek.
- Mindenekelőtt el kell róla mondani, hogy tanár, három helyen is tanít: a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában, vezeti emellett az Imágó Művészeti Szabadiskolát illetve a Nyugat-Magyarországi Egyetem Kommunikációs Tanszékén lapszerkesztést és tipográfiát tanít. Sokan vallják magukat Szombathelyen és egyebek közt a szlovéniai Lendván Masszi-tanítványnak. Második fontos tevékenysége a könyvtervezés és illusztráció készítés. Harmadik tevékenysége pedig a festészet és a grafika.
A mai az 52. kiállítása, s egyben 23. egyéni tárlata, emellett eddig 29 csoportos bemutatkozásra nyíét lehetősége. A megnyitó második felében Hauber Károly irodalmárként mutatta be a csodálatos Masszi- képeket. Mint mondta, a mai kiállításnak talán azt a címet lehetett volna adni, a modern világ és a modern ember problémái Masszi Ferenc szemével.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!