„Kastélyunk a mai naptól tiszta szívvel várja látogatóit…!” - Szezonnyitó ceremónia a kastélyban


2012-03-31 13:11:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Kastélyunk a mai naptól tiszta szívvel várja látogatóit…!” - Szezonnyitó ceremónia a kastélyban főképe
„Ím eljött a rég várt tavasz, s jó idő, s vele együtt hazaérkezett végre a grófi pár és udvartartása is, hogy megújuló szalonjaiba hívja, várja, invitálja uradalma minden rendű, s rangú lakóját”- köszöntötte a ceremóniamester az Esterházy-kastély udvarán a ragyogó napsütésben összegyűlt tömeget. Eme fontos eseményt zászlóforgatók, pantomimművész, énekes és a Pegazus Színház színészei tették még színesebbé a látogatók előtt ma délelőtt. A kastélynyitó ceremónia színvonalát emelte még a Pápai Barokk Közhasznú Egyesület korhű, szebbnél szebb ruhákba öltözött tagjainak megjelenése is.  Az ünnepélyes ceremónia a Pegazus Színház társulatának rövid előadásával kezdődött, majd az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola zászlóforgatóinak produkcióját tekinthették meg az érdeklődők. A műsor folytatásaként Mártony Zsuzsanna magánénekes varázsolta el csodás hangjával a közönséget, majd a messzi tájról érkezett Dvorák Gábor pantomimművész remek etűdjével mulattatta a kastélynyitó ünnepen megjelent úrhölgyeket és urakat.
A program során színpadra léptek még az uradalom jeles zenészei is.
A ceremónia a grófi udvar táncával, majd a gróf és a grófnő köszöntőjével zárult. A gyerekeket ráadásként játszóházra invitálták a szervezők, a kíváncsi érdeklődők előtt pedig nyitva álltak a főúri enteriőr csodás szalonjai.
Dr. Áldozó Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a tavaly bevezetett kastély-programok rendkívül sikeresek voltak. Az idei évre is hasonló foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.
- 2013-2014-re az egész kastély megújul. Jelenleg az engedélyezés és az építési közbeszerzés előkészítése zajlik. Pápa Város Képviselőtestülete Németh Tamást választotta meg a projektbonyolító Városfejlesztési Társaság ügyvezetőjeként. Reméljük, a határidőt tudjuk majd tartani, hiszen itt is lesznek régészeti feltárások - mondta dr. Áldozó Tamás.
Mészárosné Varga Veronika ügyvezető igazgató elárulta, hogy a számos módszertani foglalkozás és a tárlatvezetés mellett rendezvények is várják majd a turistákat.
- Áprilisban a Zabhegyező gyermekfesztiválnak ad otthont kastélyunk, majd májusban interaktív vetélkedő, táncház, koncertek és egyéb vidám családi napok lesznek. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezzük a barokk tábort és a II. Esterházy-bált - sorolta a színes programválasztékot Mészárosné Varga Veronika.
A grófi pár és udvartartásuk visszatért a kastélyba. A gróf vívótehetségét csiszolja, a grófnő kártyázik, az udvarhölgyek ráérősen hímeznek, s közben hangulatos barokk zeneáradatban úszik a kastély. Egy pillanatra mindannyian részesei lehetünk a barokk pompa fényűző világának.
Az Esterházy-kastély várja látogatóit naponta 10 és 18 óra között, hétfő és kedd kivételével.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!