Idén 20 éves a Somlói Borrend


2012-03-31 08:23:43  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Idén 20 éves a Somlói Borrend   főképe
Tegnap este tartotta tisztújító közgyűlését a Magyarországi Somlói Borrend az Evangélikus Gyülekezeti Házban. A mára már több mint 250 tagú rend az idei évben ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját.  A összejövetel egyik oka az volt, hogy Fehérvári Károly nagymester kérte a feladatai ellátása alóli felmentését. A másik ok pedig, hogy a rend összetartozását tagdíj befizetésével megerősítik. Ezt egyesületté alakulással kell megkezdeni, amelynek kapcsán az egyesület tisztségviselőinek megválasztására is sort kerítenek.
Polgárdi Sándor esperes érdeklődésünkre elmondta, működésük egyre inkább ellehetetlenül, az eddig biztosított alapítványi vagyon hiánya miatt. Szeretnének olyan programokat - borfesztiválokat, szakmai napokat - szervezni, amelyek még inkább erősítik azt, hogy Pápa, a Somlói bor városa.
Borbély Lajos rendezvényszervező szerint egy egyszeri közösségi formát kellene kialakítani.
- Az a gazdasági eredményesség, amelyet az alapítványon keresztül éltünk át, az már nem jó. Megfelelő anyagi támogatáshoz kellene, hogy jusson a borrend, amely pályázatok útján lehetséges. Kiadást jelenthet egy-egy szakmai program, fesztivál lebonyolítása, vagy akár az, hogy az ország más borrendjeit megismerhessük és elutazhassunk hozzájuk. Ezekhez is kellene egy bizonyos pénzügyi alap - mondta Borbély Lajos.
Fehérvári Károly elmondta, hogy 20 éve nagymestere a Somlói Borrendnek. Az ország különböző pontjairól avattak tagokat, s kidolgoztak egy a Somlóval kapcsolatos szellemiséget, melynek kulcsszavai lehetnének: a nászéjszakák bora, az egészség, a magas életkor megérése, ezek mind olyan értékek, amelyek teljesen egyediek a többi borrenddel szemben, egyediek és csak a Somlóval kapcsolatosak.
- Az alapítvány anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a korábbiak szerint működjünk a jövőben, ezért szeretnénk bejegyeztetni a cégbíróságnál magunkat, s egyesületként kívánunk továbbműködni. A Somlói Borrend rendkívül népszerű, elismert rend. Ha egyesület leszünk, önállóan rendelkezünk mindennel, s élénkebb életet tudunk majd élni. Pápa városa rengeteg segítséggel vett részt a Somlói Borrend munkájában. De minden borrend úgy tud jól működni, ha a lelkes polgárok és a város mögötte áll. Nekünk Pápa ez a város - tette hozzá Fehérvári Károly.
Az alakuló közgyűlés végére a következőt határozták a tagok. Egyhangúan elfogadták az egyesület alapszabályzatát, nagymesternek Unger Tamás alpolgármestert, örökös tiszteletbeli nagymesternek Fehérvári Károlyt, kancellárnak Vathy Gyulát, alkancellárnak Tornai Tamást, zászló-és pecsétőrnek Borbély Lajost, ceremónia mesternek Polgárdi Sándort, míg mesternek Kovács Imrét, Dreisziger Józsefet, Illés Nándort és Somogyi Lajost választották a tagok. Megállapították az éves tagdíjat is, amely 5000 Ft lesz majd. A társasági formáról nem döntöttek, egyenlőre marad a Somlóhegy Alapítvány határozata.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!