Húsvéti projekthét a Munkácsyban


2012-03-30 18:25:59  | cikk: mo  | 


Húsvéti projekthét a Munkácsyban főképe
„Felelevenítjük népi hagyományainkat, megismertetjük a gyerekekkel a húsvéti szokásokat, a múltunk által építjük a jövőnket” – így foglalta össze a Munkácsy Mihály Általános Iskola húsvéti projekthetét Somogyi Zoltánné. A projekthét felelőse elmondta, a TÁMOP pályázat keretében megvalósuló témahetek nem hagyományos módon biztosítják az ismeret-és tapasztalatszerzést a diákok számára. A másodikosokat érintő projekthéten a diákok előadások, alkotóházak, foglalkozások és játékos tevékenységek során tudhatnak meg többet a magyar tradíciókról.
A húsvéti projekthetet március 28-án indította el az iskola, melyben három osztály, 62 tanulója vesz részt egészen április 3-ig. Szerdán az egyik tanuló nagypapája idézte fel gyermekkora húsvéti játékait, szokásait, míg ma délelőtt Szíjártó László atya tartott előadást a húsvét vallási hátteréről. A délután sem telt el izgalmak nélkül, hiszen a termeket közel 100 szülő és gyermek töltötte meg, mindannyian kézügyességüket tehették próbára. A szülők nikecell-tojásokat öltöztettek kékfestős ruhába, a gyerekek pedig gyurma-tojásokat festettek. Minden alkotás később felkerült a tojásfára, melynek állítása szintén régi hagyomány húsvétkor. A kézműves foglalkozást követően a szülők jóvoltából hagyományos húsvéti ételektől – sonkától, tojástól, kalácstól – roskadozó asztal várta a gyerekeket. Az összeállítás azonban nem volt hagyományos, a különleges díszítés az egyik apuka, Tima Szabolcs keze nyomát dicsérte.
A projekthét jövő kedden vidám mulatsággal zárul. A diákok beszámolhatnak mindarról, amit a húsvétról megtudtak, emellett nyuszis táncokat és mondókákat, locsolóverseket tanulnak – foglalta össze a projekthét záróprogramjának eseményeit Somogyi Zoltánné.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!