Kozák János feloszlatná a helyi cigány nemzetiségi önkormányzatot


2012-03-30 16:14:14  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kozák János feloszlatná a helyi cigány nemzetiségi önkormányzatot főképe
Nehezen indult ma a délelőtt 10 órára meghirdetett Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat ülése, ugyanis két képviselő közel harminc perces késéssel érkezett meg a hivatalba. Az ülést ma is Holdosiné Bánhegyi Ildikó elnök vezette, aki kiegészítő indítványában az első napirendi pontba javasolta a Gazdasági Osztály által elkészített 2011. évi zárszámadási beszámoló elfogadását. A további napirendi pontok a következők voltak: a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 6/2012. (I. 30.) PVCNÖ határozat módosítása, a PVCNÖ közfoglalkoztatással kapcsolatos döntése és a vegyes ügyek.
Kozák János elnökhelyettes a napirendi pontok elfogadása előtt indítványozta, hogy a második napirendi javaslatot - melyben a közfoglalkoztatással kapcsolatban hozott volna döntést a testület - vegyék le a napirendről, s ne ma tárgyalják. Ezt a képviselők a minősített többség elve alapján, három igen és egy nem szavazattal elfogadták, tehát indoklás nélkül nem tárgyaltak ma a képviselők egy jelentős közfoglalkoztatási pályázatról. Az elnök, aki egyedül szavazott igennel, tudomásul vette a képviselők döntését, ám hozzászólásában elmondta, pályázati formában kért Pápa Város Önkormányzatától támogatási lehetőséget közfoglalkoztatásra.
- A pályázat szerint négy hónap alatt hat főt, napi hat órában foglalkoztatott volna a PVCNÖ azzal a céllal, hogy a nyári szünetben hasznos szabadidős elfoglaltságot szervezzen a kisebbségi önkormányzat a kisebbségi gyerekeknek. De mivel a képviselők nem kívánták megtárgyalni ezt az indítványt, így lekerült a napirendi pontok közül. Nagyon sajnálom, hogy ennek a lehetőségét elveszítettük, mert nem csak hat embert érintett ez a döntés.
Kozák János azzal indokolta döntését, hogy mint mondta, az 5-6 fős foglalkoztatásnak nem igazán látja értelmét, amikor tömeges munkanélküliségben él a cigányság és vitathatónak tartja a nemzetiségi törvényt is, amely szerinte nem biztosít átfogó és hathatós hatáskört a kisebbségi önkormányzatoknak.
Mint mondta, nem szeretné, hogy a PVCNÖ siratófala legyen a cigányságnak, mert nagyon nagyfokú elégedetlenséggel szembesül a cigányság részéről a tevékenységükkel kapcsolatban. Ezért azt javasolta, hogy a soron következő ülésen kerüljön a napirendi pontok közé a kisebbségi önkormányzat feloszlatásának lehetősége is.
A későbbiekben a 2012.évi költségvetésről szóló rendelet módosítását ellenszavazat nélkül támogatták a képviselők, de a vegyes ügyek már újabb ellentéteket hozott felszínre. Holdosiné Bánhegyi Ildikó a vegyes ügyekben tájékoztatta a képviselőket az előző ülés óta eltelt időszak történéseiről. A múlt évben kiadott ORFK utasítás alapján a Pápai Rendőrkapitányság az illetékességi terület cigány nemzetiségi önkormányzatainak vezetőit egy fórumra hívta meg azzal a céllal, hogy erősítse az együttműködést és a kapcsolattartást. Ezen a fórumon a PVCNÖ is részt vett. Az elnök beszámolt az izraeli nagykövet veszprémi látogatásáról is. A nagykövet felajánlotta, hogy a diploma előtt álló cigány hallgatóknak gyakorlati lehetőséget biztosít a nagykövetségen.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!