Az ellenzéki képviselők leszavazták a költségvetés módosítását


2012-03-29 20:14:35  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az ellenzéki képviselők leszavazták a költségvetés módosítását  főképe
Hat napirendi pontot tárgyalt ma délután Pápa Város Képviselőtestülete. A megjelent képviselők módosították többek között az önkormányzat SZMSZ-ét, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról szóló rendeletet, a közterület használatáról és a reklámozás rendjéről szóló rendeletet valamint elfogadták a város új sportkoncepcióját.
A 2012. évi költségvetési rendelet módosító indítványával indult volna az ülés, amelynek tárgyalásakor hét fideszes, két MSZP-s és egy jobbikos képviselő volt jelen (az ülésen nem vett részt: dr. Vörös Ibolya, dr. Hermann István, Grőber Attila, Máté István pedig később érkezett meg). A szavazáskor azonban a minősített többség hiánya miatt, mely Pápa esetében nyolc fő egyhangú szavazatát jelentené, a hét igen és három nem szavazattal nem fogadták el a képviselők a módosítást. A módosító indítvány a pápai civil szervezetek, mint pl. a Rákóczi Szövetség, működését támogató meghívásos pályázati rendszer beiktatása miatt vált szükségessé.
A második napirendi pontban 10 igen szavazattal elfogadták a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását, de már nem volt ilyen egységes a vélemény a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról szóló rendelet módosításakor. Az ellenzéki képviselők több szempontból is aggályosnak tartották a kiegészítő változásokat, melyek bevezetése a Szociális Törvény változásai miatt váltak szükségessé. Pingiczer Sándor szocialista képviselő a lakásfenntartási támogatás változásai iránt, illetve az után érdeklődött, hogy hány embert fognak változások érinteni? Szirbek Rita pedig egyes pontjai miatt egyenesen megalázónak ítélte a rendeletet. Az eredmény, kettő nem és kilenc igen szavazattal elfogadták a képviselők a változtatásokat. A következőkben a közterület használatáról és a reklámozás rendjéről szóló rendelet módosításáról szavazott a testület. A rendelet kapcsán a városban az elmúlt években a gyakorlatban jól alkalmazható tarifarendszer alakult ki. A rendelet a jövőben az idegenforgalom fellendülésével összhangban lehetőséget biztosít a nyári időszakon kívül - október 1. és március 31. között -, a vendéglátóipari előkertek napi bérletére is. Az utolsó előtti napirendi pontban Pápa Város Sportkoncepciójáról tárgyaltak a képviselők. A javaslatot Tóth Péter, a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás sportszervezője állította össze. A képviselők első olvasatra elfogadták, de a végeleges verziót a májusi ülésen tárgyalják. Addig is széles körben véleményezésre bocsájtják és a városi médiafelületeken is megjelentetik a sportkoncepciót.
A napirendek után Erőss Bulcsú önálló képviselői indítványáról döntöttek a képviselők. A beadványt az ügyrendi bizottság ellentmondásossága miatt elutasította, a képviselők pedig formai és tartalmi hibái miatt szavazták le.
Zárt ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy dr. Lukács Endrét Németh Tamás váltja a Pápai Városfejlesztési Társulás Kft. élén, valamint most szavaztak a kovásznai delegáció tagjairól is.
Vegyes ügyekben a lejárt határidejű határozatok mellett több pályázat sorsáról döntött a testület.
Városunkban tervezés alatt áll összesen 5 db gyalogos átkelőhely létesítése, melyeket a Celli úton (Tesco és Aldi áruházak között), a Tókert utcában és a Dózsa György utcában (2 db a Bóbita bölcsőde megközelítését szolgálja), a Szabadság utcában (a Spar és a helyijárati buszmegálló között), valamint az Erkel utcában (Zárda utca és Fáy ABC között) festenék fel.
A belügyminiszter 4/2012. (III.1.) BM rendelete alapján pályázat nyújtható be a társult formában működtetett, kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, iskolai és utánpótlás sportinfrastruktúra-fejlesztés, felújítás, valamint a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósításának támogatására. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések körébe tartoznak a közlekedésbiztonságot növelő fejlesztések is. A pályázaton legfeljebb 10 millió forint támogatás igényelhető, melynek 20%-át saját forrásként kell biztosítani. A pályázat benyújtási határideje 2012. április 2. A képviselők támogatták a pályázatot.
Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében pályázati felhívás jelent meg TÁMOP-3.2.8. B-12/1 „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási, képzési szerepének erősítése címmel. A pályázat elnyerése, illetve megvalósítása esetén az Esterházy-kastélyban olyan színvonalas programok megvalósítására kerülhet sor, amelyekkel nagyszámú érdeklődő - jellemzően a még fogékony életkorban lévő 6-18 éves korosztály – számára térítésmentesen biztosítható a drámapedagógiai foglalkozásokon való részvétel. Ezt is ellenszavazat nélkül támogatták a képviselők. A továbbiakban Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete hozzájárult ahhoz, hogy a Jókai Mór Városi Könyvtár a TÁMOP-3.2.4-A-11/1 pályázaton konzorciumi tagként vegyen részt valamint módosításra került a Polgármesteri Hivatal alapító okirata is és a jövőben is biztosítja városunk Takácsi Község Önkormányzata közoktatási feladatainak ellátását.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!