Víz világnapja - Kupi erdő


2012-03-28 11:23:26  | cikk: Pulay Róbertné  | 


Víz világnapja - Kupi erdő főképe
Március 22-én, csütörtökön diákjaink részt vehettek a Bakonyerdő Zrt. által szervezett víz világnapi rendezvényen.
Reggel külön autóbusz vitte ki kis csapatunkat az Eszterházy Erdei Iskolába. Ott Kemendy Géza várt minket, aki a víz és az erdő fontos kapcsolatáról, a természet- és környezetvédelem aktualitásairól beszélt a gyerekeknek. Egy kis elmélettel kezdtünk, aztán keresztrejtvényt töltöttek ki és ellenőriztek a tanulók, amelynek megfejtése kapcsán megtudhatták, hogy egy csepp használt étolaj egy liter vizet károsít, veszélyes hulladéknak számít és itt, Pápán is van gyűjtőhely. Hogy erőt gyűjtsünk a túrázáshoz megtízóraiztunk, ezután elsétáltunk a forráshoz, ahol vízmintát vettünk közvetlenül a forrásból és a patakból is. Közben a tavaszi erdőről, a növények vízszállításáról, az idei szárazságról és ennek káros hatásairól beszélt vezetőnk. A séta során megnézhettük az éppen most nyíló halvány sáfrányt, a kupi erdő jellegzetes védett növényét. A víz vizsgálatát az erdei tanteremben végeztük egy „mini laboratórium” segítségével. Megnéztük a vízmintákban a foszfát, nitrit, nitrát mennyiségét, meghatároztuk a pH-értékét. Ezeket az adatokat egy őszi méréssel is összehasonlítottuk, amiből kiderült, hogy a forrás vízének összetétele nem változott (szerencsére!), tiszta, iható a vize. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a mini laborban történő folyamatokat, ügyesen használták az eszközöket és vegyszereket. A program zárásaként medvehagymát szedtünk az erdőben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!