Abszurd Dé-Mol-ban


2012-03-25 19:49:22  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Abszurd Dé-Mol-ban főképe
A Dé-Mol Színjátszó Társulat nyilvános főpróbát tartott tegnap „reggel” 17 órakor a Helyőrségi Művelődési Otthonban. Az abszurd humor színes és végtelenül kimeríthetetlen, erről tett tanúságot a korántsem megszokott és hétköznapi színjátszásnak minősülő „Közállati Kabaré”, melyet közel másfél órában tolmácsolt hitelesen a Dé-Mol Színjátszó Társulat.
Dé Csaba és Molnár Zsolt életében mindig is jelentős szerepet játszott a színjátszás. Az egy évtizedes színjátszó múlt 2010-ben arra sarkallta a két fiatalembert, hogy újraértelmezzék soraikat, és új csapatot létrehozva folytassák azt, amit rég abbahagytak. Dé Csaba úgy fogalmazott, egyikük sem bírt meglenni a színjáték nélkül. Kettejük névjátékából kapta nevét a színjátszó társulat, mely heti két alkalommal tart próbát tagjai számára. Az amatőr színjátszók elsősorban az abszurd humort közvetítik és jelenleg nyolc állandó tagja van a társulatnak: Dé Csaba, Molnár Zsolt, Buzásné Vajda Szabina, Buzás Zoltán, Rékasiné Márkus Mónika, Nagy Szabolcs, a legújabb tag, Nagy Ádám, a legfiatalabb tag (13 évesen) és végül, de nem utolsó sorban Iványi Balázs. A lelkes csapat mottója egy George Bernard Shaw idézet: "Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani."
A tegnapi előadásra januárban kezdtek készülni, mely több abszurd jelenetből állt. Minden jelenetből érezhetően sugárzott az irónia és a cinizmus s ez fogalmazódott meg az átállási idő alatt ismétlődő idegesítő zenéből is. A jelenetek részben saját tapasztalatból építkeztek, részben pedig méltatlanul feledésbe merült darabok kerültek feldolgozásra, mint például a Kitörés, vagy a Hello!
- Én nagyon szeretem az abszurdot. Amióta Magyarországon az abszurd jelen van, azóta hű követője vagyok. Annak idején a Holló Színházzal indult, majd ismertebbé a L'Art pour L'Art társulat tette hazánkban. Mindegyiket nagyon szerettem. Nem példaképeim, de azt mondhatom, hogy az életem és a személyiségem egy jelentős részére kihatott ez a stílus. Vannak páran, akik elfogadják és tetszik nekik, amit csinálunk, de nyilván nem tetszik mindenkinek ez a stílus.
Az utolsó kérdésem az volt Dé Csabától, hogy mit tenne még hozzá a riporthoz, melyre mosolyogva így felelt: „Mindenkit csókoltat a dunántúli ÁFÉSZ!”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!