Varga Gábor: Az immunrendszert nem erősíteni, hanem szabályozni kell


2012-03-25 19:16:20  | cikk: mo  | 


Varga Gábor: Az immunrendszert nem erősíteni, hanem szabályozni kell főképe
Előadássorozatának következő állomását Pápán tartotta az ismert hatóanyag-kutató, Varga Gábor. A szakember az immunrendszer, a kultúra és a lélek egészségének összefüggéseiről beszélt népes közönségének. Az előadáson kiderült például, hogy az immunrendszer megfelelő működésének biztosításával a kórokozók által kiváltott megbetegedéseket jelentősen csökkenteni lehetne, de mindez nem azt jelenti, hogy az immunrendszert vitaminokkal kellene erősíteni. Varga Gábor szerint a mesterséges vitamin készítmények megrövidíthetik az életet egészséges és betegségekben szenvedő embereknél egyaránt. Az ásványi anyagok és vitaminok szervezetünk nélkülözhetetlen alkotóelemei. Izolált formában adagolásuk azonban végzetes következményekkel járhat abban az esetben, ha nincs kifejezett hiánybetegségünk: megrövidíthetik az életünket. A kutató elmondta, egy tanulmány összefoglaló megállapítása szerint az E, A-vitamin és béta karotin fogyasztása növelheti a halálozási arányokat. Az elemzés szerint az E-vitamin fogyasztása dózisfüggően rövidíti meg az életet. Azaz, minél többet szedünk belőlük, annál rövidebb ideig élünk – fogalmazott Varga Gábor. A szakember meglepő kutatási eredményeket közölt az előadáson a C-vitaminról is. Véleménye szerint az izolált C-vitamin menopauza utáni hölgyeknél elősegítheti a szürkehályog, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulását és különösen veszélyes azoknál, akik cukorbetegek a magas szabad vaskoncentráció miatt, ahol a vitamin nem anti-, hanem prooxidáns – magyarázta a kutató. Persze fontos megjegyezni azt is, hogy a C-vitamin természetes előfordulása élelmiszerekben teljesen más hatású, mint az izolált C-vitamin: ott kiegyensúlyozottan sok ezer más anyaggal együtt fordul elő. Ebben a formában hasznos és nem káros. A sok ezer természetes anyaggal együtt másképp hat, mint izolált formában – derült ki az előadáson.
Különös összefüggést világított meg az előadó az immunrendszer és a kultúra kapcsán. Az az ember, aki jobban félti az egészségét és sérülékenyebbnek érzi magát a fertőzésekkel szemben, az jobban fél az idegen kultúráktól, más nemzetiségű emberektől, hiszen jobban félti az egészségét, még ha tudat alatt is. Jó példa erre: a terhes nők az első trimeszterben, amikor jobban féltik a magzatukat, és ilyenkor erősebb bennük az idegenekkel szembeni ellenszenv. De a lényeg az, ha stabilizáljuk az immunrendszerünket, ezek a félelmek is leépülhetnek – tette hozzá a hatóanyag-kutató.
Varga Gábor a lélek egészségéről is beszélt előadásában. Gyakran ismételt bölcsesség, hogy a betegségek jelentős része lelki eredetű. Ebben az összefüggésben a tudomány is megvizsgálta a betegségek kialakulását és lényegében igazolta azt, amit már népi bölcsességként mindenki tudott. Tanulmányok támasztják alá, hogy a kedélyállapot önmagában befolyásolja egészségünket. Depresszió nélkül is káros hatásai lehetnek a negatív érzelmi állapotnak. A pozitív érzelmi állapot pedig egészségesebbé teheti a szervezetet. Egyes vizsgálatokra hivatkozva a kutató elmondta, a rosszabb érzelmi állapot 26% -kal növeli a stroke rizikóját. Ugyanilyen érdekesség, hogy a negatív érzelmek, mint a félelem, bánat megnövelheti a vércukorszintet is. Japánban kimutatták, hogy a nevetés, a jókedv rövidtávon is csökkenti cukorbetegeknél az evés utáni vércukorszint kiugrást – tudtuk meg Varga Gábortól. A krónikus stressz és a depresszió pedig egyenesen romboló hatással lehet a szervezetre. A krónikus stressz káros hatásait számos tanulmány vizsgálta. Megállapították például, hogy a stressz újra aktiválja a herpesz vírusokat, növeli a felső légúti, ill. fertőző megbetegedések valószínűségét és lassítja az ezekből történő felépülési időt, megzavarja az immunrendszer működését, csökkenti a védőoltások hatékonyságát, az immunválasz valószínűségét, lassítja a sebgyógyulást, gyulladásos reakciókat indíthat el – magyarázta a szakember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!