Pápa a Víztorony tetejéről


2012-03-24 21:07:34  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Pápa a Víztorony tetejéről  főképe
A víz világnapja kapcsán a vállalkozó kedvű pápaiaknak idén is lehetőségük nyílt ellátogatni előre egyeztetett időpontban, csoportokban, szakember vezetésével a pápai Víztoronyba, a szennyvíztisztító telepre és a vizsgáló laboratóriumba. Az különleges élménynek számító Víztorony-látogatásra ma délután került sor. A szép számban megjelent érdeklődőket mintegy 219 vasszerkezetű csigalépcső leküzdése után nem mindennapi látvány fogadta a tetőn, hiszen a tiszta, szép időnek köszönhetően egész Pápa eléjük tárult.
- Természetesen a víz világnapjával nem zárul le ez a lehetőség, itt a jó idő, jön a nyár, időpont egyeztetés után bárkit szeretettel várunk - mondta Szili Ágnes, vizsgáló laboratórium-vezető.
A köztudattal ellentétben a pápai Víztorony a mai napig működik, méghozzá annyira, hogy nélküle a magasabb épületekben nem lenne nyomás. Tehát nemcsak egy múltkorból fennmaradt és az utókor számára fenntartott pápai látványelem.
- Folyamatosan kell, hogy működjön. Amikor 1967-ben elhatározták, hogy megépítik a Víztornyot, akkor kezdték el építeni a magasabb épületeket is, azaz a lakótelepeket, ezért szükségszerűvé vált - mondta a szakember.
A Víztorony nemcsak városunkat látja el ivóvízzel, a tapolcafői vízbázis három kútjával a kistérség további 15 települését is szolgálja. Havonta összesen 11 ezer köbméter vizet fogyasztunk el. A kutak folyamatosan termelnek, ha egy bizonyos szint alá esik a víz a toronyban, egy automata kapcsolórendszer azonnal aktiválja magát és már érkezik is a friss, tiszta víz - árulta el a kommunikációs vezető.
A Víztorony fontosabb paraméterei: több ezer tonna vasbetonból épült, 7 méter széles betonon nyugszik, az alaphoz 2500 köbméter földet kellett kitermelni, 1967-ben alig 9 hónap alatt épült fel, 44 méter magas, a falak maximum fél méter szélesek és egyszerre 1500 köbméter víz tárolására képes.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!