Vesd Bele Magad! - vetőmagosztás a Munkácsyban


2012-03-23 14:08:47  | cikk: mo  | 


Vesd Bele Magad! - vetőmagosztás a Munkácsyban főképe
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA 2012-ben is elindította a Vesd Bele Magad elnevezésű programot. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával zajló akcióval az AGRYA arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a helyben előállított, friss élelmiszerek más minőségűek, felhasználhatóságuk, élvezeti értékük eltérő a nagyáruházakban található zöldségektől, gyümölcsöktől. A cél az, hogy a gyerekek is megtapasztalják: bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. De nemcsak ez a lényege az AGRYA vetőmagosztásának, hanem az is, hogy a program nem szelektál a szociális különbözőségek alapján. Itt a cél nem egy élethelyzet megváltoztatása vagy annak megkönnyítése. A cél a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása – derült ki ma délben a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, hiszen a Pápán elsőként csatlakozó intézmény diákjai ma kapták meg a vetőmagcsomagot. A gyerekek tehát arra vállalkoztak, hogy a vetőmagokat elültetik, folyamatosan gondozzák a kiskertet, ők maguk termesztik a zöldségféléket. A kiválasztott növények – zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé – a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és alig igényelnek növényvédelmi ismereteket. A diákok környezetismeret órákon már sokat hallhattak a konyhakerti növények gondozásáról, most azonban élesben is kipróbálhatják magukat.
A programban résztvevő hét családnak igazolnia is kell a vetőmagok felhasználását, ez azt jelenti, hogy a szülők fényképekkel dokumentálják majd gyermekük kertészkedését. Az első zöldségekből a diákok az iskolába is visznek majd, ahol közösen fogyaszthatják el társaikkal a saját termesztésű növényeket.

Képek:

Hogyan termesszünk? - Termesztési segédlet
ZÖLDBORSÓ
vetési idő: február-március, amikor már 4-5 C fölé emelkedik a talaj hőmérséklete, nehogy megfázzon
sortávolság: 30 cm legyen, így lesz ugyanis helye ahhoz, hogy szép nagyra nőjön
tőtávolság: 1 méterre 25 szem magot vess el, és egyenként 3 cm mélyre helyezd el a földbe
ápolás: A nagy meleget és a vízhiányt együtt nem jól viseli el a borsó. A kikelt magvetést mielőbb kapáljuk meg, hogy a talaj felszíne porhanyós, a levegőt áteresztő és a vizet befogadó legyen.
Ez a borsó mag, hogy ne legyen beteg, le van „gyógyszerezve” kívülről, ezért magvetés utána moss kezet vagy vesd kesztyűben!

RETEK
vetési idő:márciusban már földbe kerülhet, ekkor a talajhőmérséklet már megfelelő 
sortávolság: egymástól 20 cm – re legyenek a sorok
tőtávolság: retekmagok között 5 cm távolságot kell tartani
ápolás: Amikor kikeltek, kicsit ritkítani kell, hogy egyenletes, szép, kerek retkek fejlődjenek.
Ha nem kap elég vizet, akkor megtámadják a földibolhák és a gumója is megpuhul, ráadásul nagyon csípős is lesz!

SÁRGARÉPA
vetési idő: A sárgarépa magokat legkorábban márciusban és legkésőbb június végén vetheted el.
sortávolság: 25 cm
tőtávolság: 4-5 cm 
ápolás: itt is fontos, hogy ritkítsd a sorokat kelés után ,hogy ne nőjenek egymásba a répák
A sárgarépa nagyon jó barátja a vöröshagyma, így ha egymás mellé kerülnek a veteményeskertben, egymás kártevőit elriasztják.

VÖRÖSHAGYMA
vetési idő:március közepétől
tőtávolság: 5-10 cm
sortávolság: 25-30 cm
ápolás: az öntözést a vetéskor igényli, de később is érdemes öntözni, hogy jobban teremjen
a márciusban elvetett magból kora nyárra már lesz újhagyma, mert ugye nincs is finomabb mint egy szelet zsíroskenyér újhagymával.

KARALÁBÉ
vetési idő: ha már jobban melegszik az idő, március végén-április elején el lehet vetni
tőtávolság:egy sorba 20 centiméterenként szórj el egy-egy magot
sortávolság: 30 cm
ápolás: A karalábé nagyon szereti a meleget és a vizet, ezért gondoson öntözd!
A zsenge fiatal levelek egy részét letépheted, íze a spenóthoz hasonló és tele van A- és C- vitaminnal. Kóstold meg!

(Forrás: www.vesdbelemagad.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!