„Ivóvizünk védelme” - A víz világnapja 2012.


2012-03-22 21:22:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Ivóvizünk védelme” - A víz világnapja 2012. főképe
A Pápai Víz-és Csatornamű Zrt. a víz világnapja alkalmából egy több rendezvényből álló programsorozatot szervezett. A Vízmű minden évben lehetőséget biztosít a víztisztító berendezések, a víztorony és a szennyvíztisztító telep csoportos megtekintésére, ezt a lehetőséget több iskola és óvoda ki is használta a közelmúltban.
Március 22. a víz világnapja, melyet 1992. óta ünnepelünk. A víz világnapi programok keretében rajzpályázatot hirdettek a szervezők óvodások és általános iskolások körében, melyre idén hét iskolából 135-en neveztek különböző technikával készített, szebbnél szebb alkotásokkal. A rajzokon kívül érkeztek szakdolgozati munkák is a felsőbb évesektől.
Ma délután a Pedagógus Művelődési Házban tartották az ünnepélyes díjkiosztót, melyen közel 30 díjazott vett részt. Az alkotásokat Borbély Lajos művésztanár bírálta el.
A rajzpályázat eredményhirdetése előtt dr. Lukács Endre, a Pápai Víz-és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója tartott rövid prezentációt a Pápai Vízműről és a tapolcafői vízbázisról.
Mint mondta, a Vízműnél az év 365 napján víz világnapja van. A Pápai Vízmű 1998 óta ünnepli ezt a világnapot számos rendezvénnyel, rajzpályázattal, játékos programmal és teleplátogatással. Pápán jelenleg sok és nagyon jó, kiváló minőségű víz található. A tapolcafői víz ásványvíz, a Vízmű Zrt. UV-fénnyel tisztítja a vizet a mikrobiológiai szennyeződésektől, kevesebb klórt használva a fertőtlenítésre. 
Végül Szili Ágnes, a Vízmű Zrt. laboratóriumi vezetője a víz világnapjának szerepét és fontosságát, valamint a víztisztítás lényegét ismertette az érdeklődőkkel. Az előadáson elhangzott például, hogy miként spórolhatunk a vízzel: fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a mosógépet csak teletöltve indítsuk el, ne mosogassunk folyó vízben, fogmosásnál zárjuk el a csapot, de szó volt arról is, hogy bátran fogyasszunk csapvizet.
A víz világnapján rendezett program fórummal zárult.
A legszebb alkotások a Várkertfürdőben tekinthetőek meg április 5-ig.
Az óvodások számára meghirdetett rajzpályázat díjkiosztó ünnepsége a szennyvíztelepen lesz, március 27-én.

Díjazottak:
1. osztály, 1. helyezett: Zsirai Luca, Erkel Ferenc Ének-Zenei Ált. Isk.
2. osztály, 1. helyezett: Bogdán Ibolya, Ugod
3. osztály, 1. helyezett: Varga Edit, Ugod
4. osztály, 1. helyezett: Vida Barbara, Munkácsy M. Ált. Isk.
5. osztály, 1. helyezett: Steiner Katalin, Szent István Római Katolikus Ált. Isk.
6. osztály, 1. helyezett: Pődör Gergő, Szent István Római Katolikus Ált. Isk.
7. osztály, 1. helyezett: Németh Barbara, Ugod
8. osztály, 1. helyezett: Barabás Éva, Szent István Római Katolikus Ált. Isk.

Képek:

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.
Forrás: jelesnapok.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!