„Élj tisztán” - Gyermekjóléti tanácskozás


2012-03-21 20:25:11  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Élj tisztán” - Gyermekjóléti tanácskozás főképe
Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye Gondozási Központ Gyermekjóléti Szolgáltatása minden év tavaszán a törvényi rendelkezésnek megfelelően gyermekvédelmi tanácskozást tart. Ez alkalommal kibővítették a KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) szakmai tanácskozást, melyre ifjúságvédelmi felelősöket, bölcsőde- és óvodapedagógusokat, gyermekorvosokat és a KEF tagjait is várták.
A fórumon - melynek a Pedagógus Művelődési Ház adott otthont - elsőként Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője számolt be a Családsegítés és Gyermekjóléti Szolgáltatás 2011. évi munkájáról.
Mint mondta, az Egyesített Szociális Intézmény Gondozási Központja az elmúlt évben is változatlan ellátási területen látja el a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatást Pápa városában.
- A 2011. évi forgalmi adatok alapján 2689 fővel állt kapcsolatban a szolgálat, ebből 456 fő volt az új igénybevevő. A feladatok többsége a korábbi évekhez képest változatlan. Változott azonban a problémák prioritása. A hozott gondok jellege elsősorban anyagi természetű, de a háttérben életviteli problémák, szenvedélybetegség áll, nem is egy esetben. Az elmúlt időszak kedvezőtlen gazdasági változásai még mindig éreztetik hatásukat. A munkanélküliség miatt nehéz helyzetbe kerültek közül egyre többen keresik fel a szolgálatot - mondta Oláh Márta.
Összefoglalójában szó esett még a gyermekjóléti szolgáltatás 2011. évi szakmai munkájáról is, mely szerint a szolgáltatás egész éves munkájának nagyobb részét a veszélyeztetettség megelőzése, feltárása, valamint a meglévő veszélyeztetettség csökkentése és megszüntetése alakította.
A szakmai tanácskozáson kiderült még, hogy a védelembe vett gyermekek száma Pápán 92 főről 147-re emelkedett. A kiugróan nagymértékű emelkedéshez az igazolatlan hiányzás visszaszorítása érdekében életbe lépett jogszabály sokban hozzájárult. A családgondozók 6725 alkalommal kereseték fel otthonukban a szolgáltatásnál nyilvántartott gyermekeket.
Végül a Gondozási Központ vezetője a gyermekjóléti szolgáltatás prevenciós célú rendezvényeiről, a kiválóan működő Szikra Klubról és a KEF-ről is beszélt.
Ezt követően Révész Szilva, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője Drogprevenció-család-gyermek címmel tartott előadást, majd az ülés végén Boncz Tímea, a Kánaán-Házról beszélt.
- 9 évvel ezelőtt alapítottunk Pápán egy otthont. 2011 végén ellátási szerződést kötöttünk Pápa Város Önkormányzatával, ami azt jelentette, hogy a Kisfaludy utcában működő anyaotthon megszűnt, a városban lévő otthontalan anyákat mi szállásoljuk el. Jelenleg 35 férőhelyünk van 14 családnak - foglalta össze röviden Boncz Tímea.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!