20 éves a Heitler Lászlóné Matematika Emlékverseny


2012-03-21 19:43:56  | cikk: mo  | 


20 éves a Heitler Lászlóné Matematika Emlékverseny főképe
Műsorral ünnepelte a Heitler Lászlóné városi matematikaverseny kerek évfordulóját a Munkácsy Mihály Általános Iskola, méltó módon emlékezve az egykori pedagóguskollégára, Heitler Lászlóné Erdélyi Ilona matematika-fizika szakos tanárnőre. Az emlékverseny névadója 27 évig szolgált pedagógusként az intézményben. A kiváló pedagógus emlékét méltóképpen őrzi az iskola, halála után nem sokkal indították útjára a városi és környékbeli általános iskolák számára kiírt matematikaversenyt.
A idei megmérettetés második fordulója után a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói zenés, verses összeállítással tisztelegtek a 20 éve rendszeresen zajló verseny és névadója előtt. Az ünnepélyes alkalomra díszvendégeket is hívtak, az eredményhirdetésen részt vett Heitler László, a kitűnő pedagógus társa és munkácsys öregdiákok, akik évekkel ezelőtt az emlékverseny képzeletbeli dobogójának legfelső fokára állhattak: dr. Spissich László, Erdős Szilvia, Hende Olívia és Kertész Dávid.
A műsort követően Egyházi Viktorné idézte fel személyes élményeit Heitler Lászlónéval kapcsolatban. Az igazgatónő meghatottan emlékezett gyermekkorára, hiszen az egykori Jókai Mór Általános Iskola elsős kisdiákjaként tanítója volt Ica néni. Egyházi Viktorné elszoruló szívvel idézte fel az anyák-napi műsorokat és a tanulással töltött délelőttöket, melyeken Heitler Lászlóné nagy odaadással vezette be diákjait a számok és betűk birodalmába. Aztán évekkel később kollégaként találkoztak újra a kertvárosi általános iskolában. Heitler Lászlóné igazi személyiség volt, empatikus és rendkívül segítőkész – fogalmazott az intézményvezető. Erdélyi Ilona órási segítséget és folyamatos támaszt nyújtott az akkor pályakezdő, fiatal kollégák számára. Egyházi Viktorné hangsúlyozta azt is, miként is lehetne méltóbb módon megőrizni egy tiszteletreméltó kolléga emlékét? Csak úgy, ha imádott szakterületét verseny formájában ápolják, gondozzák és viszik tovább. Így szervezték meg húsz évvel ezelőtt a Heitler Lászlóné matematikaversenyt, melynek ebben az évben csaknem 120 versenyzője volt – tette hozzá az igazgató.
Az alkalmon Heitler László is emlékezett 23 éve elhunyt feleségére. A felszínre törő érzések sokszor megnehezítették szavai megformálását, Heitler László mégis úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy az az iskola – amelyben évtizedeken át anyósa, majd felesége tanított, ahova felesége és gyermekeik, Gábor és András diákként jártak – 20 esztendeje, ilyen rangos verseny formájában tiszteleg szeretett társa, az intézmény egykori pedagógusa előtt. A festőművész gratulált a versenyzőknek és egy linóleum-metszetet, valamint „Festő szivárvánnyal. Beszélgetések Egry Józsefről” című kötetének néhány példányát adományozta az intézménynek. A köteteket a matematika munkaközösség vezetője az idei versenyen kiemelkedően teljesítő diákoknak ajánlotta fel.
Heitler László emlékezését követően egykori versenyzők, munkácsysok idézték fel a nívós megmérettetés adta élményeket, sokszor izzasztó perceket, majd személyesen adták át a könyvjutalmakat, okleveleket a Heitler Lászlóné Matematika Emlékverseny legjobbjainak.

Képek:

Az idei matematikaverseny első fordulójában 120 diák mérte össze tudását. A 4-8. osztályosok számára meghirdetett megmérettetésen a városi és környékbeli általános iskolák képviseltetik magukat. A mai döntőbe összesen 32 diák jutott be.

Eredmények (első helyezettek):
4. osztályosok: Áldozó Botond (Munkácsy Mihály Általános Iskola)
5. osztályosok: Mészáros Márton (Türr István Gimnázium)
6. osztályosok: Varga-Umbrich Eszter (Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola)
7. osztályosok: Döbröntei Dávid Bence (Weöres Sándor Általános Iskola)
8. osztályosok: Kollarics Réka (Weöres Sándor Általános Iskola)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!