Közlekedésbiztonsági kupa középiskolásoknak


2012-03-20 22:03:39  | cikk: HuHa  | 


Közlekedésbiztonsági kupa középiskolásoknak főképe
Az idei esztendőben ismét megszervezte az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az Országos Rendőr-főkapitányság a középiskolásoknak szóló közlekedésbiztonsági versenyt, mely városi, megyei és országos fordulóból áll. A közel tíz éve hagyományos programot a Pápai Rendőrkapitányság is meghirdette és a ma délutáni megmérettetésre a város öt középiskolájából érkeztek diákok. A Városi Baleset-megelőzési Bizottságnak egyik kiemelt feladata, hogy a fiatalok minél jobban elsajátítsák a közlekedési szabályokat, ezért is tartották fontosnak a verseny megszervezését. Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, a városi verseny csak tesztlap kitöltéséből áll, az innen továbbjutóknak viszont már gyakorlati feladatokat is meg kell oldaniuk a megyei fordulón.
-Minden iskolából kértünk versenyzőket mind a kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezetői kategóriában. A diákoknak a saját kategóriájuknak megfelelő tesztlapot kell kitölteniük és ezek értékelésével hirdetünk első, második és harmadik helyezettet. A kategóriák győztesei pedig meghívást kapnak a megyei fordulóra.
A 15 kérdésből álló teszek kérdései között szerepeltek közúti jelzőtáblák, sebességkorlátozásra vonatozó kérdések, közlekedési szabályok, közlekedésbiztonságra vonatkozó feladatok és forgalmi helyzetek is.
-A kerékpárosoknak ismerniük kell, hogy hol szabad közlekedni a kerékpárral, mikor kell kivilágítani a biciklit, mikor kell láthatósági mellényt viselnie a kerékpárosnak és tudniuk kell, hogy egy kereszteződésben mikor kinek van elsőbbsége. A segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezetői kategóriában azok a diákok indulhattak, akiknek már van vezetői engedélyük, az ő feladataik hasonlóak a járművezetői vizsga kérdéseihez – ismertette a feladatokat az alezredes asszony.
Soós László, a Mező 11. évfolyamos diákja naponta több órát kerékpározik. Mint mondta, mindenhová biciklivel jár, de nemcsak a városban használja a kerékpárt, hanem gyakran megy biciklitúrázni barátaival és az extrém kerékpározás sportját is űzi. László saját elmondása szerint nem sokat készült a versenyre, csupán az utolsó napokban nézte át a KRESZ könyvet és a hozzá tartozó Cd-t.
-A legfontosabb a táblák ismerete és a biztonság – fogalmazott a verseny előtt, ahol egyébként második helyezést ért el a kerékpáros kategóriában. – Én mindig óvatosan közelítem meg a kereszteződéseket, lassítok, körülnézek, a körforgalomba fokozott figyelemmel hajtok be és mindig jelzem a haladási irányomat.
László egyébként azért indult a versenyen, hogy ellenőrizze ismereteit, hiszen az év elején már letette a KRESZ vizsgát a személygépkocsi vezetéshez. A kerékpáros kategóriában a Türr István Gimnázium diákja, Kiss Márton Titusz lett az első, a segédmotor-kerékpárosok között Mikóczi Attila szerepelt a legeredményesebben, a személygépkocsi vezetői kategóriában pedig a közgázos Németh Krisztina győzött.
-Szeptember óta van jogosítványom, azóta szinte napi rendszerességgel vezetek. A versenyre azért jelentkeztem, mert annak idején anyukám is sikeresen szerepelt egy hasonló megmérettetésen és én is meg akartam próbálni magam – mesélte. Krisztina szerint a teszt nem volt nehéz, inkább a becsapós kérdésekre kellett vigyázni. A 12. évfolyamos diáklány úgy fogalmazott, a hozzá hasonló korú kezdő vezetőknek nagyon fontos, hogy egy ideig még szülő vagy rutinos sofőr felügyeletével üljenek csak volán mögé, hiszen még nincs kellő tapasztalatuk.
A középiskolai közlekedésbiztonsági kupa megyei fordulóját Veszprémben tartják március 27-én. Ott már a közlekedésbiztonsági teszt mellett gyakorlati feladatokat is meg kell oldaniuk a diákoknak és a szabályos közlekedés mellett a versenyzők ügyessége is számít majd. A tavalyi évben egyébként három acsádys diák képviselte városunkat a megyei fordulón és mindhárman (köztük Mikóczi Attila) dobogós helyezéssel tértek haza. Akkor országos versenyt nem szerveztek, viszont idén ezt is megtartják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!