A pápaiakat is érdekli a Pletyka


2012-03-19 13:12:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra, Tóth Ta  | 


A pápaiakat is érdekli a Pletyka főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont felnőtt amatőr színjátszótársulata, az S.K. Társulat a hétvégén debütált a pápai közönség előtt. Neil Simon Pletyka című darabját szombaton 19 órától, majd vasárnap 18 órától élvezhette a közönség. Nagy Imrével az öltözőben beszélgettem a vasárnapi előadás után. Arra kértem a rendezőt, meséljen a kezdetekről hírportálunk olvasóinak. 
- Tavaly tavasszal keresett meg M. Varga Vera azzal az ötlettel, hogy össze kellene hozni egy felnőttekből álló társulatot, akik már megszagolták a színpadi levegőt, tehát valamilyen módon túl vannak valamilyen fellépésen. Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, mert én a ’90-es évek végén befejeztem az aktív színjátszást a Sinkófával, hiszen a csapat felbomlott és akkor számomra is bezárultak ezek a kapuk és azt gondoltam, hogy én már ezzel soha többet nem foglalkozom, de Vera meggyőzött. 
A rendező kihangsúlyozta, elsősorban a saját örömükre játszanak. 
- Nem győzöm eleget idézni Anatolij Efroszt, aki a Szerelmem a próba címmel még könyvet is írt, tehát a próbafolyamat, egy csapat összekovácsolása nagyon lényeges szempont volt és hogy ne dolgozzunk hiába, ezt közönség elé is szerettük volna vinni, ez volt a másodlagos célunk.
A nagy lendület végül magával sodort jó pár embert, annak ellenére, hogy a kezdeményezők előbb találtak darabot, minthogy a csapat kész lett volna. A színjátszók rengeteg időt áldoztak a darab sikerességére, hiszen mindannyiuknak van civil foglalkozása is. Nagy Imre hozzátette, több mint negyven vasárnap és néhány hétköznapi próba van mögöttük, remélik lesz eredménye.
Azt mindenképpen elmondhatják magukról, hogy a sikerbe beleszagoltak, s ez nem kis dolog ebben a városban, hiszen szombaton teltház, vasárnap pedig várakozáson felüli közönség tapsolta pirosra a tenyerét a közel kétórás előadás után. Emellett az S.K. Társulat esetében a hiánypótlásról is beszélhetünk, hiszen városunkban diákszínjátszók már régóta működnek, de a felnőtt színjátszás ezidáig hiányzott. A kérdés az, hogy együtt marad-e a társaság, hiszen férjek, feleségek és családok várták vasárnaponként haza a színjátszókat. 
- Ez is egy szempont, de azt hiszem ennél magasabb szempont az, hogy ezt a csapatot a kölcsönös megbecsülés és a tisztelet tartja össze, így indult és a mai napig is így van. Ha ez elég nagy összetartó erőnek bizonyul, márpedig miért ne bizonyulna annak, akkor mi együtt maradunk és nyilván további darabokat fogunk színpadra állítani. 
A tervek között szerepel a darab átírása egy diákelőadásra, de az sem titok, hogy egyéb városokban, ahol fogadóképes színházépület vagy művelődési előadás van és a monumentális díszlet is elfér, igény szerint szívesen elviszi a társulat Neil Simon nagyszerű darabját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!