Klaus Blos: Hűséges maradtam Pápához, mert úgy láttam, hogy itt teljesülnek szent célkitűzéseink


2012-03-16 07:31:34  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Klaus Blos: Hűséges maradtam Pápához, mert úgy láttam, hogy itt teljesülnek szent célkitűzéseink főképe
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi műsort követően dr. Áldozó Tamás polgármester adta át a Pápa Város Önkormányzata által alapított Pápa Város Díszoklevele kitüntetéseket. Az egyik kitüntetett Klaus Blos, a németországi Ordo Militaris Teutonicus lovagrend nagymestere volt. A lovaggal a jeles esemény kapcsán beszélgettünk.

Az Ordo Militaris Teutonicus lovagrendet 1307-11 között alapították Cipruson, a templomos és a német johanita lovagrend tagjai. Eredeti feladatát maga a rend neve is jelképezi: a Jeruzsálembe tartó zarándokok katonai védelme. Az elmúlt pár száz év óta két dolog változott a lovagrend életében, már nem páncélban, lovon ülve harcolnak az ellenséggel és ma már a keresztény, humanitárius szervezet napjaink legnagyobb ellensége, a szükség és a rossz helyzet ellen harcol úgy, hogy közben katonai hagyományait sem engedi feledésbe merülni. 1996-ban, Máltán, valamennyi lovag őshazáján ütötték lovaggá Klaus Blost, akit az akkori nagymestere, mentora hívta meg lovagnak, mert úgy gondolta, Klus Blosban egy olyan személyiség lakozik, aki eleget tud tenni a rend elvárásainak és megtalálhatók benne a lovagokra jellemző erények, hagyományok. A mentor, úgy tűnik, kiváló emberismerő, hiszen Klaus Blos azóta a lovagrend nagymestere lett.

Klaus Blos első adományát 1996-ban a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőbe hozta, s mint mondta, a döntő ok Pápa mellett a logisztikai szervezettség volt.
- Azt láttam, hogy amit hoztunk, az itteni munkatársak el tudták juttatni azokhoz az emberekhez, akik rászorulnak. Úgy láttam, hogy Pápán minden adott a tevékenységemhez: a fogadókészség és az a jól kiépített hálózat, amely lehetővé teszi, hogy a munkánk befejeződjék, és amit mi elterveztünk, meg is valósuljon. Az elmúlt évtizedek során ezért is maradtam hűséges Pápához, mert úgy láttam, hogy itt teljesülnek a szent kitűzéseink. Természetesen jártam már más településeken is, Sümegen, Mosonmagyaróváron, Budapesten, Kecskeméten, a jövőben pedig szeretnénk minél több adományt eljuttatni Veszprémbe is - fogalmazott a kitüntetett, majd megköszönte az itteni munkatársak segítségét és készségét. Klaus Blos egy szép hasonlattal érvelt tovább városunk mellett.
- Ha az öntözőkanna rózsájából jön a víz, mindenhová egy csepp jut el csak, és akkor alapvetően nem adtam semmit, de ha egy helyre öntözök, célzottan és folyamatosan, akkor a növény előbb kinő és fejlődik. Mi ezt a fejlődést szeretnénk itt a városban elősegíteni.
Az idei évben, az elmúlt három és fél hónap alatt már négy nagy értékű adományt hozott a városba a nagymester, aki nagyon meglepődött, amikor megtudta, milyen elismerésben részesül a város részéről.
- Nagyon meglepődtem és ez a meglepetésérzés még szerintem el fog tartani három napig, pillanatnyilag még lebegek. Érzem, hogy ez a városban egy nagyon fontosnak számító kitüntetés és szeretném gondolatban megosztani mindazokkal ezt az elismerést, akik támogattak engem ebben a munkában. Hogy mit jelent nekem ez a kitüntetés? Még néhány napra szükségem lesz, hogy fel tudjam fogni és át tudjam gondolni.
A lovag a kitüntetéshez járó pénzdíjat két intézmény, a Fenyveserdő Bölcsőde és a Katolikus Óvoda között osztotta el, megduplázva saját fizetéséből, így mindkét intézmény 120 ezer forintot kapott a nagymestertől.
A lovag civilként megújuló energiákkal foglalkozik és kevés szabadidejét a decemberi születésű  unokájával tölti.
- Tulajdonképpen azt mondhatom, hogy az egész napom szabadidőből áll, mert szívesen teszem azt, amit teszek és itt nem csak a rendbeli munkámra gondolok, hanem a foglalkozásomra is. Ha szervezhetek valamit és az jól sikerül, úgy élem meg, mintha szabadidőm lenne, nem hobbi, mert azt az ember valamilyen céllal és életkorban űzi, meghatározott időben. A rendben megtaláltam azt a feladatot, ami egy életre szóló együttműködés is lehet.

Képek:

Klaus Blos úr a németországi Ordo Militaris Teutonicus lovagrend nagymestere. A nagy múltú lovagrendet 1311-ben alapították Jeruzsálemben a Szentföldre tartó zarándokok védelmére, de ők látták el élelemmel az utazókat és ápolták a betegeket kórházaikban. A Lovagrend később Máltára költözött, majd Németország lett a központja. A rend fő feladatának napjainkban is a keresztény alapokon nyugvó humanitárius segítségnyújtást tekinti. A 90-es évek közepétől rendszeresen támogatták a városunkban működő intézményeket, civil szervezeteket. Blos úr elkötelezett munkájának köszönhetően a Németországban, valamint a világ számos pontján élő rendtagok saját felajánlásaikkal valamint adománygyűjtő akcióikkal évek óta hozzájárulnak a rászoruló emberek megsegítéséhez. A Szent István Egyházközségnek, a Szent Anna Óvodának, a Fenyveserdő Bölcsődének, az Egyesített Szociális Intézménynek, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak nyújtott értékes adományaik az intézményi ellátásban részesülő idősek és gyermekek, valamint a támogatásokból részesülő családok mindennapjait tették szebbé és könnyebbé.
Klaus Blos úr a szociálisan rászoruló emberek érdekében közel két évtizede végzett tevékenységével kivívta városunk lakóinak tiszteletét és megbecsülését.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!