Pletykálnak a pápaiak - a hétvégén bemutató


2012-03-15 17:54:46  | cikk: mo  | 


Pletykálnak a pápaiak - a hétvégén bemutató főképe
Egy elegáns New-Yorki házba négy házaspár hivatalos egy partira. A házigazdát rejtélyes baleset éri, senki sem tud semmi biztosat. Az egymás után érkező vendégek között halk suttogás kezdődik, amely felerősödik és terjed, egyre terjed. A végül kiszálló rendőrség előtt már egy fantasztikus, hihetetlen történet kerekedik ki. A darab kriminek indul, és fergeteges bohózat lesz belőle, amelyben helyet kap az izgalom, a sznobság, a naivság és természetesen a falrengető humor. Neil Simon fergeteges krimivígjátékát, a Pletykát dolgozta színpadra tíz pápai, akik közel egy éve tartó kitartó próbáikkal és az azt követő bemutatóval új életet lehelhetnek a helyi felnőttszínjátszásba. Mindenki, aki csak szerepel a darabban, valamilyen színpadi múlttal rendelkezik: ki verssel, ki zenével, ki énekkel vagy komédiával, színdarabbal, ki-ki a maga módján bemutatkozott már a pápai közönség előtt. És igazán ez a legszebb ebben a darabban, hogy ismerős arcok, ismert vagy kevésbé ismert személyiségek adják elő, egy biztos: pápaiak játszanak pápaiaknak. Na és mikor? Március 17-én 19 órakor és 18-án 18 órakor, a JMSZK színházépületében.
Nagy Imre, a darab rendezője érdeklődésünkre elmondta, M. Varga Veronika vetette fel az ötletet, hogy a régi színjátszók ismét álljanak össze egy darab erejéig. Megtörtént a darab kiválasztása, megkezdődtek a vasárnapi olvasópróbák és a társaság olyannyira összeszokott, hogy nemcsak a kitűnően kimunkált karaktereket formálják meg igazán remekül, hanem úgy tűnik a csoport pótolni volna képes egy olyan űrt, amely már régóta tátong a pápai kultúréletben. A gyermekszínjátszás terén ugyanis nincsenek gondok, de a felnőttek esetében már annál inkább. És ha a hétvégi produkció siker lesz, talán a csapat sem zárkózik el a folytatás elől. Bár ez még a jövő zenéje... - derült ki a mai főpróbán.
Nagy Imre a darabbal kapcsolatban elmondta, hivatalosan valóban ő a Pletyka rendezője, de ez igazi csapatmunka. Az egész a közös ötletelésen alapult, így születtek meg és váltak a darab szerves részeivé azok a gegek vagy poénok, amelyekben természetesen bővelkedik az eredeti mű is, de sokat a szereplők tettek hozzá. Nagy segítséget nyújtott számukra Tegyi Tibor drámatanár, aki egyben szereplője is a darabnak és egy alkalommal igazgatta a társulatot Komáromi Sándor is, a Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője. A darab főpróbáján megtudtuk azt is, a társulat december óta színpadon próbált. Megkeresésükre Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ akkori igazgatója a produkció mellé állt, így hivatalosan ők lettek a JMSZK felnőtt színjátszó csoportja. Nagy Imre kiemelte azt is, sokat köszönhetnek a pápai vállalkozóknak és kereskedőknek, akik rengeteget segítettek a díszletek, a kellékek, a smink vagy éppen a hajviselet elkészítésében, megvalósításában.

Így látják a szereplők:

Chris Gorman – M. Varga Veronika
„A darabnak az a nagyszerűsége, hogy összejöttek olyan emberek, akik évekkel ezelőtt színjátszóztak, mindenük volt a színház, de aztán az élet másfelé sodorta őket. És most újra átélhetik a régi élményeket. Ez egy örömjáték. Örömszínház.” 

Ken Gorman – Szabó Szilárd
„Nagyon jó az alapszituáció és rendkívül jó karakterek vannak benne. És egyformán biztosít mindenkinek játéklehetőséget.”

Claire Ganz – Szabó Erika
„Ez egy igazán vidám darab, mindenkinek látni kell. Mi pedig nagyon sokat dolgoztunk vele, és rengeteg szeretettel alkottuk meg a pápai közönség számára.”

Lenny Granz – Nagy Imre
„Nyilván a szövegben számos poén rejlik, de ez önmagában kevés. A próbákon órási poénok csattogtak el, és ettől lesz igazán jó a darab. Minden karakter különbözik egymástól és abszolút csúcsra járatott a megformálás. Ha szövegben ott leszünk, ahol szeretnénk, akkor a játékkal nem lehet gond.”

Ernie Cusack – Gosztola István
„Minden figurában óriási humoros jelenetek rejlenek. És ha elkapjuk a fonalat és a közönség is elkapja azt a hullámhosszot, amin játszunk, akkor a poén durranni fog.”

Cookie Cusack – Sz. Csepregi Ilona
„Ez egy fergeteges darab és a tőlünk telhető maximumot hoztuk ki magunkból. A humor oldalát szerettük volna megragadni. Szerintem nagyon jó. Meg kell nézni!”

Glenn Cooper – Tegyi Tibor
„Ez egy roppant szórakoztató darab. A karaktereken jókat lehet nevetni és a közönség ismerősöket láthat a színpadon. Pápaiak játszanak pápaiaknak. És ez nagyon jó.”

Cassie Cooper – László Katalin
„Engem az fogott meg, hogy szerepem szerint egy olyan karaktert játszom, amilyen nem vagyok az életben. Tehát nem vagyok hárpia, házisárkány, nem keserítem meg az uram életét (legalább is nagyon remélem). Szerepem szerint pedig pont ezt kell játszanom.” 

Welch, rendőr őrmester – Pozsgai Balázs
„A mai világ sok szomorúsága, keserűsége miatt az emberek elfelejtettek nevetni. De igényük van rá, hiszen a darabot szinte két teltház előtt mutatjuk be. Ez egy vígjáték, megnevetteti az embereket.” 

Pudney, rendőr őrmester – Sz. Juhász Klára
„Olyan vagyok, mint egy apród a régi darabokban. De annál fontosabb információkat közlök ebben a pici szerepben is.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!