Újabb fejlesztésre nyert támogatást az önkormányzati társulás


2012-03-13 20:54:13  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Újabb fejlesztésre nyert támogatást az önkormányzati társulás főképe
Mintegy három milliárd forint értékű fejlesztést hajthat végre a következő hónapokban az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás a szilárdhulladékok teljes körű és szelektív szervezett gyűjtési rendszerének kialakítására és a szelektív hulladékgyűjtésnek - a lakosság mind szélesebb körében történő – elterjesztésére. ”Az Észak-balatoni regionális települési szilárdhulladék–kezelési rendszer továbbfejlesztése” című projekt 2,5 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvez és továbblépést jelent az eredeti szilárdhulladék-kezelési rendszer célkitűzéseihez képest.
Mint ismeretes, a korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítására létrejött Társulás 2005-ben alakult, Veszprém megye 158 önkormányzatának – közte Pápa városának - részvételével. A Társulás korábbi ISPA/KA projektje keretében készült el a Regionális Hulladékkezelő Központ Királyszentistvánon valamint az ajkai, pápai, tapolcai átrakóállomás, a kis- és nagyteljesítményű válogatóművek telepítése, a balatonfüredi komposzttelep kialakítása, 400 db szelektív hulladékgyűjtő sziget létrehozása és a mobil építési törmelék feldolgozó gépsor beszerzése.
A rendszer továbbfejlesztésére és az ehhez kapcsolódó projekt végrehajtására azért van szükség, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az elvárt hulladékeltérítés az eredetileg a tervekben szereplő szigetes szelektív gyűjtéssel nem valósítható meg – mondta el a ma délután, Devecserben tartott projektnyitó rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Czaun János, a Társulás elnöke. (Az Európai Unió hulladékgazdálkodási keretirányelve – HKI – előírja a lerakóra kerülő kommunális hulladék 50 százalékos csökkentését 2020-ig.) A most induló beruházás keretében kialakítják a térségben településenként keletkezett települési szilárdhulladékok teljes körű és szelektív szervezett gyűjtési rendszerét, fejlesztik a zöld hulladékok hatékony kezelésének, a hulladékképződés megelőzésének rendszerét, kiépítik a kiszolgáló gyűjtő, szállító és kezelő rendszert és a királyszentistváni központi telepen továbbfejlesztik a mechanikai és biológiai kezelés rendszerét. A fejlesztés során a térségben a szelektív hulladékgyűjtő rendszer már meglévő elemeihez további 90 gyűjtősziget létesül, és minden sziget 4 db gyűjtő edényből áll majd, ahol papír, műanyag és üveg (színes, fehér) szelektív gyűjtése lehetséges. Emellett a házi komposztálás elősegítésére 10.000 db komposztládát, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez 30.000 db edényt, a zöldhulladék gyűjtés bevezetéséhez 4200 db gyűjtőedényt szerez be és oszt ki a társulás a lakosság körében. A Társulás elnöke hangsúlyozta, a projekt megvalósításának kiemelt része a szemléletformáló, felvilágosító tevékenység és lakossági tanácsadási szolgáltatás, melybe az óvodáskorúaktól a felnőttekig, a térségben élők mind szélesebb részét be kívánják vonni. A fejlesztés az önkormányzati társulás tagjaként Pápa városát is érinti, például a zöldövezeti városrészeken élők igényelhetnek majd komposztládákat.
A sajtótájékoztatót követő projektnyitó rendezvényen Burján Ernő, a Somló Környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Czaun János, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke ismertette a projekt részleteit és várt eredményeit. Az előadók hangsúlyozták, a projekt során kiépítendő modern, környezetbarát hulladék¬gazdálkodási rendszer segít abban, hogy csökkenjen a régió környezeti szennyezettsége, megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, a lehető legtöbb hulladék kerüljön vissza a körforgásba. A sikerhez azonban nem elég a nagyszabású beruházás, az itt élők segítségére is szükség van. Elengedhetetlen annak belátása, hogy a környezetünk állapotáért mindannyian felelősek vagyunk, és személyes felelősségünk, hogy teszünk-e azért, hogy szebb, élhetőbb és egészségesebb környezetben élhessünk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!