Rendhagyó történelemóra a szabadságharc évfordulójának előestéjén


2012-03-13 18:46:56  | cikk: mo  | 


Rendhagyó történelemóra a szabadságharc évfordulójának előestéjén főképe
Tavaly a honfoglaló magyarok hétköznapjait, életmódját, harcmodorát dolgozhatták fel a pápai diákok nem mindennapi módszerekkel, idén pedig az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mozzanatait elevenítette fel az általános és középiskolás tanulók számára dr. Hidán Csaba László régész-történész. A televíziós rendhagyó történelem-óráiról is ismert harcművészet-oktató nem hétköznapi eszközökkel avatta be az érdeklődőket a történelem e jelentős korszakába: az előadó ugyanis – maga is korabeli viseletben – élőben is felvonultatta a szabadságharc seregeinek egyenruháit, bemutatta a korra jellemző harceszközök használat, miközben pontos és átfogó (élő)képet festett a diákok számára a '48-as eseményekről.
A Hét Csillag Egyesület szervezésében, a Pápai Huszáregyesület hagyományőrzői közreműködésével a művelődési központ színpadán megvalósuló rendhagyó történelemóra ma több mint 400 diák számára engedett bepillantást a szabadságharc korszakának hétköznapjaiba. A különleges tanóra védnöke dr. Áldozó Tamás polgármester volt, aki a rendezvény jelentőségét hangsúlyozva elmondta, az ilyen típusú  programok megteremtik az illúzióját a 1848/49-ben megélt hétköznapoknak.
- Kicsit mindenki számára közelebb hozzák a történelemnek e korszakát. Ezáltal felkínálják azt a lehetőséget, hogy a résztvevő azonosulni tudjon a '48-49-es eseményekkel, ami a magyar identitásnak elidegeníthetetlen építőköve, az egyik legbiztosabb alapja és éppen ezért az egyik legfontosabb történelmi időszak valamennyiünk számára – fogalmazott a polgármester.
Hidán Csaba rendhagyó előadásában a több szempontból is jelentős magyar szabadságharc bemutatása alkalmával az egymással szemben álló felek viseletét, egyenruháit jellemezte, és nemcsak felvonultatta a korban használt fegyverek garmadáját, hanem be is mutatta azok használatát, a harcmodor sajátosságait. Hidán Csaba úgy fogalmazott, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc Európa leghosszabb és talán a legtöbb résztvevővel zajló szabadságharca volt. A nemességtől kezdve a frissen felszabadított jobbágyságig mindenki részt vett benne, amikor meghallották a haza hívó szavát. A magyar csapatok oldalán harcoló huszárok, nemzetőrök, honvéd gyalogosok, polgárőrök, betyárok viseletét, egyenruháit részletesen ismertette az előadó, majd ízelítőt adott a szablyavívás fogásaiból. A diákok érdeklődő tekintete előtt, élőben csattant el néhány mestervágás, előkerült -egyebek mellett - az egyik legfélelmetesebb ősi fegyver a fokos és a karikás ostor is.
Dr. Hidán Csaba László számos alkalommal, számos történelmi kor rendhagyó bemutatásával célozta már meg a diáksereget az elmúlt években. A történész érdeklődésünkre elmondta, rendkívül fogékonyak a fiatalok az ilyen típusú ismeretszerzésre, ezért különösen fontos lenne, hogy a tanulók számára több alkalommal is elérhetőek legyen az efféle rendhagyó tanórák. A Hét Csillag Egyesület elnöke, Pintér Péter azt hangsúlyozta, jövőre újabb történelmi korszak nem mindennapi feldolgozásának lehetnek részesei a pápai diákok Hidán Csaba rendhagyó törtélem-óráján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!