A menekülési utak leszűkítése életekbe kerülhet!


2012-03-11 11:44:13  | cikk:  | 


Nagyon sok társasházi folyosón találkozunk olyan tárgyakkal, bútorokkal, melyek a lakásban nem férnek el, esetleg a lakók növényekkel és egyéb installációkkal próbálják feldobni a folyosó hangulatát. Ez nem mindig esztétikus, de ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ezzel életeket veszélyeztetnek, amennyiben tűz üt ki a házban.
A sötét, füsttel teli folyosón az ott elhelyezett tárgyak akadályozzák, nehezítik a menekülést, de lassítja a beavatkozó tűzoltók munkáját is. A folyosón elhelyezett éghető anyagok meggyulladva olyan mérgező gázokat fejleszthetnek, ami teljesen megakadályozhatja az önerőből történő menekülést.

2012. január 1-től új jogszabály, a 259/2011. (XII.7.) Kormány rendelet szabályozza a tűzvédelmi bírság eseteit és összegét. Habár a korábbi tételek nem nőttek, az eddigi szubjektívnak nevezhető bírságolási módszer megszűnt. Erre azért volt szükség, mert az addigi bírságoknak nem igazán volt visszatartó erejük.

Mi vonatkozhat a társasházakra?
Milyen büntetési tételekkel nézhetnek szembe az ott lakók?

Kemény bírságok

A kormányrendelethez tartozó mellékletben az egyik pont arra vonatkozik, ha valaki kiürítésre figyelembe vett közlekedőn, folyosón éghető anyagokat, tárgyakat helyez el. Ebben az esetben a tűzvédelmi bírság mértéke minimum 60 ezer forint, de 100 ezer forint is lehet. A rendelet szerint ilyen esetben nincs helye mérlegelésnek, a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező. Ugyanakkor, ha más szabálytalanságot is találnak, akkor a tételek összeadódnak.
A bírság kiszabására a tűzvédelmi hatóság jogosult, viszont ennek megfizetése nem mentesít az alól, hogy a szabálytalanságot megszüntessük. Ráadásul a bírság a tűzvédelmi bírságot kiszabó jogerős határozat közlését követő 2 hónap elteltével ismételten kiszabható.
A szigorítások, a konkrétabbá váló büntetési tételek nem elsősorban társasházak ellen irányulnak, hanem alapvetően a West Balkánnal kapcsolatos tragédia miatt többek között az ún. „tömegtartózkodásra szolgáló létesítmények” esetében mutatnak fel nagyobb szigort. Mindamellett érintettek a társasházak is.

Folyosóra kihelyezett egyéb, nem éghető tárgyak

Több esetben felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet, ha a folyosón nem éghető tárgyakat tárolnak, hiszen szinte mindenhol találkozunk szobanövényekkel, melyeket gyakran különböző kaotikus formákba rendeznek fém virágtartók segítségével a ház egyes lakói, s ezzel leszűkítik a folyosót (menekülési útvonalat). A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a társasházakban található lépcsőházak és folyosók alapvető funkciója a közlekedés, illetve baj esetén a menekülési útvonal biztosítása. Az itt elhelyezett tárgyak ezt a rendeltetést nem akadályozhatják semmilyen körülmények között. Egy esetleges tűz bekövetkezésekor füsttel telítődhetnek ezek a helyiségek is, ami jelentősen megnehezíti még a helyismerettel rendelkezők számára is a kijutást.
Amennyiben további akadályt képező tárgyakat helyeznek el a lakók a folyosókon és a lépcsőházakban, azzal maguk és a többiek biztonságát veszélyeztetik, valamint a beavatkozó tűzoltók munkáját is nehezítik.

Állandó ellenőrzések

Reménykedhetünk persze abban, hogy megússzuk a bírságot, ahogy egy tűzesetet is, azonban jó tudni, hogy a hatóság folyamatosan ellenőrzi – főként a nagyobb – társasházakat. Ezen ellenőrzések történhetnek a társasház előzetes írásos kiértesítését követően, de történhetnek kiértesítés nélkül is.

A szomszéd feljelent

Ráadásul itt vannak még az ún. közérdekű bejelentések is, melyekre azonnal reagál a hatóság. Ez magyarul annyit tesz, hogy az egyik szomszéd bejelenti, hogy a másik szomszéd mit tett ki a folyosóra, esetleg ráccsal lezárta azt. A tűzvédelmi előírások miatt aggódó szomszéd pedig minden társasházban akad, így azért is érdemes végiggondolni mit teszünk ki a folyosóra.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!