Brutális állatpusztítás – elfogták a vadorzókat


2012-03-08 22:37:03  | cikk: HuHa  | 


Brutális állatpusztítás – elfogták a vadorzókat főképe
A közelmúltban számoltunk be arról, hogy Pápai Rendőrkapitányság nyomozói sikeresen felderítettek egy orvvadász cselekményt, melynek során őzeket vertek agyon a lelketlen tettesek. Most egy újabb brutális esetről és annak sikeres felderítéséről tájékoztatta hírportálunkat Nagy Ákos rendőr százados, a bűnügyi osztály vezetője. A tettesek a Bakonyerdő Zrt. tulajdonát képező, Bakonyszentlászló és Bakonytamási között elterülő zárt vaddisznós kertbe hatoltak be és ott pusztították el a disznót múlt év december 26-án. A bűncselekményt egy épp arra járó vadász szakította félbe. A szemtanú arra lett figyelmes, hogy a kertben engedély nélkül tartózkodó ismeretlen személyek lázasan zsigereltek egy vaddisznót, majd őt észlelve, futva menekültek a helyszínről, hátrahagyva az állat tetemét.
A rabsicokról – azon kívül, hogy egyikük piros dzsekit viselt – érdemleges személyleírást nem tudott adni a hivatásos vadász. A bejelentését követően a helyszínre érkező szemlebizottság tagjai sem találtak olyan értékelhető nyomot, amely azonnal elvezette volna őket az elkövetőkhöz, ám a menekülési útvonalat végigjárva előkerült egy kés, amellyel – mint később kiderült – levágták a vad fejét – tudtuk meg a századostól.
- Az elkövetők a terepet jól ismerték, így könnyedén eljutottak a vaddisznós kerthez, ahova a villanypásztoron átmászva jutottak be. Az ott élő állatok – tőlük megrémülve – egy sarokba futottak össze, majd a feléjük közelítő idegenek miatt kitörtek onnan. Menekülés közben egyikük elesett, a többiek pedig átgázoltak rajta. Az így legyengült vaddisznót az orvvadászok elkapták és egy fél méteres botra szerelt késsel nyakon szúrták. A kivérzett állatnak levágták a fejét, majd nyúzni és zsigerelni kezdték. Eközben zavarta meg őket a vadász, aki elől a kerítést átugorva menekültek el. A nyomozás során Fűzfa László rendőr törzszászlós és Rák Szilárd rendőr zászlós helyi körzeti megbízottak – együttműködve a nyomozást koordináló Regős Roland rendőr törzsőrmesterrel – tanúkat kutattak, valamint adatgyűjtést végeztek az ismeretlen tettesek felderítésére. Kitartó munkájuk eredményeként három, az elkövetés helyéhez közeli faluban lakó férfi került a látókörükbe, akiket gyanúsítottként kihallgattak. Egyikőjük lakásán a szemtanú által említett piros dzsekit is lefoglalták rendőreink – idézte fel Nagy Ákos, hozzátéve, a tettesek vélhetően nem „élvezetből” és nem trófeaszerzésért öltek ily módon, hanem azért, hogy hús kerüljön az asztalra. A férfiak ellen kisebb értékre elkövetett lopás és pusztulást okozó módon elkövetett állatkínzás vétsége miatt folyik a büntető eljárás. A bűnügyi osztály vezetője elmondta, mindkét bűncselekményért letöltendő szabadságvesztés is kiszabható a Btk. szerint. 
A Bakonyerdő Zrt-nél megkeresésünkre Horváth Iván ellenőrzési osztályvezető elmondta, a cég erdeiben viszonylag kevés az ilyen orvvadász cselekmény, ám az ezek által okozott kár mégis jelentős, az állatok értéke miatt.
-A forintban kifejezett kár viszonylag alacsony ebben az esetben, körülbelül háromszázötvenezer forint értéket képviselt az elejtett vaddisznó. A 15 cm-es trófea értékéből és a hús árából adódik ez az összeg. Ezen felül egy tenyésztési értékkel is számolnunk kell, hiszen a kandisznó, ha jó tulajdonságú, akkor azt örökíti tovább és ez ebben az esetben nem valósulhat meg.
Az ellenőrzési osztály vezetője azt is elmondta, ennél általában jóval magasabb kár éri a vállalatot az orvvadászok miatt, hiszen jellemzőbb, hogy szarvasbikát ejtenek el jogszerűtlenül.
-Szerencsére nem túl nagy számban történnek ilyen bűncselekmények erdeinkben. 2011-ben összesen – ezt a vaddisznós esetet is beleszámolva – négy alkalommal ejtettek el orvul állatot. A többi esetben szarvasbikát zsákmányoltak a vadorzók és azok trófeája jelentős értéket képvisel, így a négy bűncselekmény négymilliós kárt okozott a Bakonyerdő Zrt-nek.
Horváth Iván hozzátette, az esetek nagyobb részében nem a trófeáért, hanem a húsért ölnek a rabsicok. A cég egyébként mindent megtesz az erdők és a vadállomány védelméért és a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya is kiemelten kezeli a vadorzó jellegű bűncselekmények megelőzését. Ennek érdekében szorosan együttműködik a Veszprém Megyei Vadászkamarával és a Bakonyerdő Zrt.-vel.
-Úgynevezett védelmi szolgálatot szerveztünk, amiben a Pápai Rendőrkapitányság is közreműködik az együttműködési megállapodás keretében. Ez azt jelenti, hogy nem csak napközben, de esténként és hétvégeken is rendszeresen járjuk az erdőket, hogy a hasonló jellegű cselekményeket megelőzzük és ebbe a munkába kapcsolódnak be a kapitányság munkatársai. Úgy gondoljuk, hogy a rendőr jelenléte visszatartó erejű, és ha a lakosság látja, hogy rendőrrel közösen ellenőrizzük az erdők rendjét, akkor kevesebben szánják rá magukat falopásra vagy vadorzásra – fogalmazott Horváth Iván. Az orvvadászat elleni küzdelem sikerének kézzel fogható bizonyítéka a közelmúlt két eredményes felderítése, melynek során rendőrkézre kerültek a brutális módon állatot pusztító tettesek.

FIGYELEM! Az alább található rendőrségi felvételek megzavarhatják olvasóink nyugalmát!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!