Hasonlóság és különbözőség - A Tarczy multikulturális tárlata a Pannon Egyetemen


2012-03-07 17:51:53  | cikk: Babos Petra  | 


Hasonlóság és különbözőség - A Tarczy multikulturális tárlata a Pannon Egyetemen főképe
Több mint 100 tarczys diák alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a veszprémi Pannon Egyetem Tanul-O Galériáján március 6-tól március 30-ig. A Tarczy Lajos Általános Iskola 175 fős kéttannyelvű tagozatának diákjai és pedagógusai különleges és megtisztelő lehetőséget kaptak arra, hogy az intézményben folyó, országunkban egyedülálló többnemzetiségű tanulói közösségében zajló multikulturális alkotó tevékenységét bemutassák a képzőművészet területén. Az érdeklődők láthatnak batikolt és nemezelt munkákat, de a rengeteg rajz mellett gipszből, mozaikból és fából is készültek alkotások.
Az iskola tárlata a multikulturalitás jegyében született. A sokféle nemzet sokszínű kultúrája, sok területen eltérő gondolkodásmódja a nyelvi különbségek ellenére, köszönhetően az alkotás örömérzésének, gazdag gyermeki fantáziának, napjainkban térben és időben találkozott.
A tárlatmegnyitó ünnepségen részt vett Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Rádi Róbert kabinetvezető, Szalainé Tihanyi Andrea, a szülői munkaközösség elnöke, Rob Doktert, a Nemzetközi Iskolatanács elnöke, dr. Póor Zoltán egyetemi docens, Babóczkyné dr. Szőke Edit egyetemi tanár, a projekt koordinátora és a Pannon Egyetem képviselői.
A szép számban megjelenteket Venczel Csaba iskolaigazgató és Hardi Tünde tagozatvezető köszöntötte, majd a kiállítást dr. Áldozó Tamás polgármester ajánlotta a művészbarát közönség figyelmébe.
Mint mondta, a gyermeki világban a játék, a megélt élmények ábrázolása, az anyag formázása felett érzett öröm univerzális.
- A tehetség, a kreativitás képessége nemzetektől független, az egyedi látásmód, amellyel a gyerekek a természet, az állatok, a minket körülvevő világ felé fordulnak, a gyermeki létből fakad és megnyitja a fantázia kapuit - mondta a polgármester.
- Amikor négy évvel ezelőtt Pápa lett a 12 nemzetet magába foglaló SAC/C17-es program otthona, a város vezetősége tisztában volt azzal, hogy a program egyik sarkalatos pontja az ide érkező diákok és tanárok oktatása lesz. A Tarczy Lajos Általános Iskola egy olyan kéttannyelvű oktatást indított, amely egyedülálló az országban, és ahol jelenleg 18 nemzet gyermekei tanulhatnak. A hasonlóság és a különbözőség lehetne a mottója ennek a kiállításnak, hiszen minden gyermek számára ismerős témák mellett jelennek meg a nemzeti különbségeket szimbolizáló hagyományok is. Egy multikulturális közösség kiváló lehetőséget nyújt tagjai számára, hogy nyitottá és elfogadóvá váljon a tőlük különböző iránt. Elfogadni és befogadni a számunkra újat, tisztelni más nemzetek nyelvét, kultúráját egy jó értelemben vett kíváncsi és nyitott személyiséget formál. Ahogy alakult az iskola új közössége, úgy sorakozott fel a magyar ünnepkörök mellé a játékos, de félelmetes jelmezeket felvonultató Halloween, a Hálaadás és a Lucia-ünnep. A kiállításon ezekből a más kultúrák hagyományaihoz kapcsolódó munkákból is láthatnak ízelítőt az érdeklődők - tette hozzá dr. Áldozó Tamás.
Az ünnepségen az intézmény tanulói adtak színvonalas műsort, melyben a magyar diákok mellett norvég és holland gyerekek is szerepeltek.
A tárlat március 30-ig tekinthető meg a Pannon Egyetem „O”-épületének Tanul-O Galériájában, a Wartha Vince utca 1. szám alatt, miden nap 9 és 17 óra között.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!